Zararlı Backlinkler Nasıl Önlenir?

Bildiğiniz gibi backlink bir web sayfasının başka bir web sitesine verdiği bağlantıdır. Genelde site sahibi yazdığı konu ile ilgili faydalandığı kaynak oluşturan siteleri veya bu sitelerdeki ilgili konuya ait sayfayı link olarak kendi yazdığı yazının içine ekler.

Bu linkler yazının sonunda kaynakça başlığı altında sıralanırlar. Bazı yazarlar bu bağlantıları konu içinde ilgili kelimelere link vererek eklemeyi tercih ederler. Link verme işlemi konudaki bir görsele de olabilir.

Mesela yazar anlattığı konu ile ilgili örnek bir grafik koyar. Sonra da bu grafiğe aldığı sayfanın linkini verir. Bu işlemleri tamamen içeriğini zenginleştirmek için yapar.

Okulda dönem ödevi hazırlayan bir öğrencinin kaynakça hazırlaması gibi burada da yazar konu ile ilgili araştırma yaptığını göstermek ister. Çünkü kaynakçası bol olan yazılar yazan bir siteye kullanıcılar daha çok güvenir. Böylelikle site sahibi daimi takipçi kazanmış olur.

Eğer sizin yazılarınız bu tarz çalışmalar yapan bir web sitesinde kaynakça olarak gösteriliyorsa siteniz hem linkinizin olduğu sayfayı okuyan ziyaretçilerin hem de arama motorlarının gözünde değerli olur.

Bunun nedeni web sayfanızın diğer sitelerin içerik geliştirmelerine yardımcı olmuş olmasıdır. Arama motorları interneti içerik olarak geliştiren siteleri ödüllendirirler.
Sayfanıza ne kadar çok bu tarz link toplarsanız siteniz de o kadar değer kazanır. Ancak bu değer size link veren site ile sizin siteniz arasındaki içerik benzerliğine göre belirlenir. Elektronikle ilgili bir sayfaya bir spor sitesinden link verildiği zaman bu backlink arama motorları için bir değer taşımayacaktır.

Zaten spor sayfasında maç sonuçlarına bakan bir ziyaretçinin sizin sitenizle ilgili bir bannera ya da linke tıklama olasılığı düşüktür. Ne alaka deyip es geçecektir. İşte bu alakasız sitelere verilen backlinkler sitenizin zamanla hedeflediğiniz kelimelerle ilgili arama sonuçlarından düşmesine sebep olurlar. Hele ki bazı rakipleriniz linklerinizi zararlı, yasadışı içerik barındıran sitelere kasıtlı olarak eklediyse o zaman bu SEO açısından tam bir yıkım olur.

Her ne kadar Google’ın Penguen güncellemesi bu tarz girişimlerin olumsuz etkilerini azaltsa da bu tarz antiseo girişimlerini ivedilikle bertaraf etmeniz gerekir.

Zararlı Backlink Nasıl Belirlenir? Nasıl Engellenir

Webmaster Tools ile Backlink Nasıl Bulunur?
Öncelikle Webmaster tools’a giriyoruz.  Arama Trafiği > Sitenize Bağlantılar yolunu takip edip çıkan listede Diğer yazan linke tıklıyoruz. Burada sitenize gelen bağlantıların listesi sırlanır. Bu listedeki sitelerden şüpheli gördüklerinizi n linklerini bir txt dosyasına alt alta yazıyorsunuz ve bu dosyayı Disavow adresindeki Google Bağlantı Reddetme Aracına yüklüyorsunuz birkaç hafta içinde isteğiniz gerçekleşiyor. Böylelikle zararlı backlinklerden kurtulmuş oluyoruz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar