Tüp bebek tedavisi nedir?

Halk arasındaki adıyla tüp bebek ya da literatürdeki adıyla in vitro fertilizasyon (ivf), kadın yumurtasının laboratuvar ortamında bir sperm tarafından suni olarak döllenmesi işlemidir. Tüp bebek tedavisi, kısırlık söz konusu olduğunda diğer yardımlı üreme tedavilerine alternatif bir yöntemdir.
Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmak isteyen kadınların 3. ve 5. adet günleri arasında ilk olarak yumurta takibiyle başlar. Yumurtaların kalitesinin ve düzenli büyüyüp büyümediğinin kontrolü için 2 gün arayla ultrason takibi yapılır. Anne adayı bu süreçte sorumlu hekimin vermiş olduğu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmakla yükümlüdür ve tedavi süresince günlük aktivitelerine devam etmesinde bir sakınca yoktur.

- Yumurtalıkların uyarılması: Adet döneminin 3. gününde hormon iğneleri kullanımına başlanır. Bu ilaçlar, hamilelik olasılığının artması amacıyla yumurtaların birden fazla yumurta hücresi üretimini sağlamak içindir. Bu süreç 10-12 gün gibi bir süreç olup, hastadan hastaya değişmektedir. İki günde bir hormon testi ve ultraon yardımıyla yumurta gelişim süreci takp altına alınır.

- Yumurta toplanması: Tüp bebek tedavisinin 7 ile 15. günleri arasına denk gelecek bu uygulamada, eğer yumurta hücreleri hekiminizin karar vereceği belirli bir olgunluğa ve büyüklüğe erişmişse yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. İğne uygulandıktan 34-36 saat sonra yumurta toplama operasyonu gerçekleştirilir. 20-30 dk süren bu operasyon esnasında hastanın ağrı hissetmesini önlemek için seditatif anestezi uygulanır. 

-Yumurtaların döllenmesi (fertilizasyon): İyi durumdaki döllenebilecek yumurtaların seçiminden sonra, sperm kalitesine bakılır ve sperm sayısı yeterli ise klasik tüp bebek ya da mikroenjeksiyon uygulaması ile laboratuvar ortamında yumurtaların döllenmesi sağlanır. Sperm tarafından döllenen yumurtaların meydana getirdiği embriyo, anne adayının rahmine transfer edilecek kaliteye ulaşana kadar kontrol altında tutulur.

- Embriyo transferi: Hastanın ağrı duymayacağı, anesteziye ihtiyaç olmaksızın gerçekleştirilen bu aşamada, yeterince sayıdaki kaliteli embriyo kadın rahmine transfer edilir. Transfer esnasında ultrasonografi ile rahmin görüntülenmesi gerekeceğinden idrar kesenizin dolu olması gerekmektedir.

- Gebelik testi: Tüm bu tüp bebek tedavi süreci yaklaşık 17-19 gün sürmektedir. Tüp bebek başarı oranları ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte, dünya genelinde yaklaşık olarak %40 seviyelerindedir. Anne adayına ait yaş, kilo ve sağlık durumu gibi değişkenler tedavi başarı durumunu etkilemektedir.

İlk tüp bebek uygulamasındaki başarısızlık, diğer uygulamalarda da başarısız olunacağı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalarda, hiç bir sağlık problemi olmayan çiftlerde bile tüp bebek tedavisi ile başarısız sonuçlar aldığı gözlenmiştir. Tüp bebek tedavisinin riskleri de kısaca çoğul gebelik, rahim içi enfeksiyon, kanama ve dış gebeliktir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar