Sakız Nasıl Yapılır? Ne Faydası vardır!

Genellikle günümüzde ağız kokusunun giderilmesi ve stresi azaltması amacı ile tercih edilmektedir. İlk sakız ağaç reçinelerinden çıkarılarak yapılmıştır. Günümüzde kullanılan sakızla arasında dağlar kadar fark vardır.
Sakız Nasıl Yapılır?
Bugün birçok çeşidi bulunan Sakız’ın patenti ilk olarak Amerika’da 1800’lü yılların sonların da bir dişçi tarafından alınmıştır. İlerleyen yıllarda üzerinden yapılan çalışmalarla balonlu sakız ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise sakız üretiminde çok çeşitli ek maddeler kullanılarak üretim yapılmaktadır. Karpuz, çilek, nane, damla sakızlı gibi sayabileceğimiz çok sayıda çeşitli sakız vardır. Günümüzde üretilen sakız nasıl yapılır size bunu anlatmaya çalışalım.

Sakız üretiminde ilk olarak ortaya sakız hamurunun çıkarılmasıdır. İlk sakızın hamuru tarihte ağaç reçinesinden yapılırdı. Günümüzde sanayi ve bilimin gelişmesi ile bu hamur plastik ve kauçuk kullanılarak yapılmaktadır. Sakız hamuru ilk olarak bir karıştırıcıya dökülür.

Üzerine renk vermesi için renklendirici ve aroması nasıl olacaksa o lezzeti verecek aroma eklenir. Sakız’ın tadının belirlenmesi için içerisine glikoz şurubu eklenir. Bu aynı zamanda Sakız’ın yumuşak olarak kalmasına yardımcı olur.

Son olarak da toz halinde bulunan bir tatlandırıcı olan üzüm şekeri karışımın içerisine eklenir. Daha sonra tüm eklenenlerle birlikte 20 ile 30 dakika arasında karıştırılır. Karıştırma işlemi sona erdiğinde içerisine eklenen tüm maddeler birbiriyle özdeşleşmiş hale getirecektir. 

Karışımın tamamlandığı ekmek hamuru kıvamına gelen durum ortaya çıkmaktadır. Daha sonra ön püskürtücü denilen alet ile dar bir püskürtücüden sakız hamuru püskürtülür. Devamında sakızın daha küçük parçalara ayrılmasına yardımcı olan başka bir püskürtücüye gönderilir.

Bu hali ile çok sıcak hale gelmektedir. Ambalajlara yerleştirilmeden önce soğutucu da bekletilir. Bu işlem 15 ile 20 dakika arasında sürmektedir. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak sakız ambalajlarına tek tek yerleştirilir. Daha sonra paketlenerek insanların beğenisine sunulmak üzere piyasaya sürülür. İlk Sakız’ın rengi pembedir.

Bunun nedeni ise ilk sakızı icat eden kişinin elinde sadece pembe rengin bulunmasıdır. Sakızın ne faydası var diyenlere ise stresi yenmeye ve ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar