Probiyotik nedir, probiyotik hangi besinlerde bulunur

Son zamanlarda adını sık sık duymuş olduğumuz Probiyotik gıda içeren yiyecekler hakkında bilgiler paylaşacağım. Öncelikle Probiyotik nedir ve ne demektir öğrenelim bağışıklık sisteminde yaşayan dost ve faydalı canlılar vücudumuzun bir parçası olan canlı mikroorganizmalar hakkında kısa bilgi sizlerle.
Probiyotik nedir
Probiyotik; Sindirim sistemine faydalı dost canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sistemine ait olan mide ve bağırsakları düzenlerı düzenleyerek bu organların sağlıklı çalışmasına yardımcı olan mikroorganizmalar diye biliriz.

Bağışıklık sistemi için oldukca faydalı olan mide ve bağırsak sorunlarının ortaya çıkmasını engelleyen Probiyotik hangi besinlerde bulunur isterseniz bir bakalım.

Doğal Probiyotik gıdalar (yiyecekler) nelerdir

Özellikle süt ürünleri doğal Probiyotik içeren gıdalardır. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunur bazı gıdalarda ise mayalama yöntemiyle eklenir.

Doğal olanlar; kefir, kımız, tempeh gibi fermente süt ürünleri, turşu ve salamura gibi yiyeceklerdir.
Mayalama yöntemiyle probiyotik eklenen gıdalar ise; bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri, yoğurt ürünleri, bazı katkılı yağlar ve dondurmalar gibi örnekler verebiliriz.

Günümüzde teknolojinin artması probiyotik bakterilerin canlı kalabileceği ürünlerin saklanmasınıda sağlamıştır. Örneğin; Taze yoğurt, fermente süt ürünleri, fermente et ürünleri, kahvaltılık tahıllar, meyve suları, bazı peynir çeşitleri, soya sütü ürünleri, dondurma ve sakız gibi bazı gıdalarda probiyotik bakterilerin canlı kalabilmektedir. 

Örnekler; Yoğurt, peynir, bitter çikolata, turşu, ayran, keçi sütü gibi içeriğinde Probiyotik yani bağışıklık sistemini güçlendiren canlı mikroorganizmalar bulundurduğu için oldukca faydalıdır.

Uzmanlar neden antibiyotiklerin rastgele alınması durumunda neden zararlı olduğunu belirten
açıklamalarını şimdi daha iyi anlıyorum.

Antibiyotik alımı sonrası zararlı bakterileri yok ettiği gibi bağışıklık sistemindeki faydalı bakterileride yok etmektedir bu yüzden antibiyotik alımına sıcak bakmamaktalar. Umarım bundan sonra antibiyotik kullanımına biraz daha dikkat ederiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar