Mahmut Hoca; Münir Özkul kimdir, kısaca hayatı özet

Daha çok Adile Naşit'le oynadığı filmlerle hafızalarda yer eden özelliklede Hababam Sınıfın'da Mahmut Hoca karakteriyle gönülleri fethetmiş bir çok filmde Baba karakterini canlandırmış usta oyuncu Münir Özkul kimdir kısaca biyogrofisini sizlere anlatacağım.
Münir Özkul kimdir, kısaca hayatı özet
Konu Güncelendi: Usta oyuncu 5 Ocak 2018 tarihinde hayata veda etti ''Öncelikle internette dolaşan Münir Özkul öldü haberlerine Ailesinden kızı açıklama yaparak bu haberlerin tamamen yalanladı ibaret olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.'' Şuan halen hayatta olan ve özel bir hastanede tedavi altında yaşamına devam etmektedir.

Münir özkul kimdir, kısaca hayatı özet

15 Ağustos 1925 yılında istanbul'da doğmuştur. Tiyatro hayatına lise yıllarında İstanbul Erkek Lisesi öğrencisiyken başlamıştır. Tahsili Üniversiteyle devam ederek İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünü okuyarak tahsilini bitirerek tiyatro hayatına atılmıştır başarı bir oyuncu olacağı okuy yıllarında belli olan Münir Özkul 400 e yakın filmde rol almıştır.

Profesyonel oyunculuk hayatına Ses Tiyatrosu'nda oynanan Aşk Köprüsü isimli oyunla başlamıştır. Daha sonra Fareler ve İnsanlar, Babayiğit, Yaz Bekarı, Çayhane gibi Muhsin Ertuğrul'un yönettiği Küçük Sahne isimli tiyatroda bir çok oyunda oynadı. İstanbul ve Ankara devlet tiyatrolarında oyunlar oynamıştır ve Aksarayda Bulvar tiyatrosunu arkadaşlarıyla beraber kurdu ve bir çok ünlü isimlerle beraber sahne aldı bazı isimler ise şunlardır; Nevin Akkaya, Sadri Alışık, Şükran Güngör ve Cahit Irgat'dır.

1968 yılında Kanlı Nigar oyunundaki rolü kendisine İlhan İskender Armağanı kazandırdı ve İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık kavuğu Münir Özkul'a verdi sonrasında Münir Özkul kavuğu  Ferhan Şensoy'a devretti bir çok ödül kazanarak başarılı bir oyuncu olduğunu isbat etmiştir.
En çok Adile Naşit ile oynadığı karakterlerle hafızalarda kalmıştır genelde Baba rolleriyle dikkatleri üzerine çekmiş ve filmleri izlenirken bizleri düşündürmüş ve duygulandırmıştır.

Türk Sinamasının unutulmaz ikili Adile Naşit ve Münir Özkul bir çok filmde beraber rol almıştır filmlerden başlıca önemli olanları ise; Edi ile Büdü, Halıcı Kız, Kalbimin Şarkısı, Miras Uğruna, Balıkçı Güzeli, Neşeli Günler, Gülen Yüzler, Gırgıriye, Görgüsüzler, Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi gibi Sinema filmleridir. Son yıllarda diziler çoğaldığı için bir kaç dizide de rol almıştır bunlar;  Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu, Şaban ile Şirin gibi dizilerdir. 

1972 yılında en iyi erkek oyuncusu seçilerek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödülünü almıştır. 1998 yılıda ise devlet sanatcısı unvanı o dönemin Kültür Bakanlığı tarafından verilmiştir.
Başarılı oyuncu bir çok ödülü kazanarak başarısını isbatlamıştır evet 1998 yılında Reyting Hamdi programında Yarmagül karakterinin dedesi olarak rol almıştır Reyting Hamdiyi bilmeyenler var ise Hamdi Alkan'ın Lvent Kırca'nın Olacak Okadar programına benzer daha çok komedi tarzı bir televizyon programı diyebiliriz.

Alkolle çok savaşmış 1990 yıllarda ise alkolden tamamen kurtulmuştur. Şuan halen hayatta olan Münir Özkul Demans hastalığına yakalanmış 2003 yılından beri gözlerden uzakta evinde yaşamış ve hastalığın etkisiyle kimseyle görüşmek istememesi ve geçme dair çoğu şeyi hatırlamamaktadır. Hatta yaşamını yitiren eski arkadaşlarının halen hayatta olduğunu sanmakta.

Konu Güncelendi: Usta oyuncu 5 Ocak 2018 tarihinde hayata veda etti 

Son olarakta Münir Özkul hakkında öldü haberleri içinde kızı Güner Özkul'un yaptığı açıklamayla halen hayatta olduğu bilinmktedir.

Evet başarılı ve halk tarafından çok da sevilen bir oyuncunun daha kısaca hayatını özetlemiş bulunmaktayız ben bu yazıyı yazarken gözlerimin önüne Hababam Sınıfı'daki kel Mahmut geldi hani Şaban Tüvalette sigara içerken kapıyı çalınca şaban Güdük şakası sanarak kapıyı açtığında şaşırmıştı evet bu filmlerin oyuncuları birdaha gelmez diyor ve yazımı bitiriyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar