İnternet bankacılığı nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Hayatımızı girdiği tarihten bu tarafa her alana giren ve kolaylık sağlayan bir araç halin geldi. Bahsettiğimiz şey günün her alanında kullandığınız internettir. Kolaylık sağladığı ve artık tüm bankacılık işlemlerimizi yapabildiğimiz internet bankacılığını ortaya çıkardı.
İnternet bankacılığı nedir?
Fatura yatırmak, çek ve senet ödemelerini yapmak, EFT ya da havale göndermek gibi birçok bankacılık işlemini yapmanız artık çok kolay hale geldi. Oturduğumuz yerden kalkmadan, hiçbir insan ile muhatap olmadan tüm işlerimizi kolayca yapabiliyoruz. Tam olarak internet bankacılığı nedir, sorusunu kısaca bu şekilde cevaplayabiliriz.

Amaç olarak çalışan sayısı azaltılmakta ve bu nedenle normal banka işlemlerinde alınan tutarlar internet bankacılığı üzerinden alınmamaktadır.

İnternet bankacılığını faydalarını sayarken yukarıda söylediğimiz olay ilk sırada gelmektedir. Günümüzde birçok dev bankanın internet bankacılığı hizmeti vardır. Bazıları ücretsiz olarak hizmet verirken bazıları ise yaptığınız işleme göre sizden cüzi miktarlar talep etmektedir. İlerleyen yıllarda sadece internet üzerinden hizmet veren birçok banka ile tanışabiliriz.

İlerleyen yıllarda tüm para işlemleri banka üzerinden yapılacaktır. Buna örnek vermek gerekirse, gelişmişliği ile dünyaya örnek olan Norveç’te para kullanımı kalkmıştır. Tüm alışveriş işlemleri kredi kartı üzerinden yapılmaktadır ve para akışı banka kanalları ile sağlanmaktadır. Bu durum kimilerine göre gerçekçi değildir. En azından bizim gibi sıcak parayı görmeden iş yapmayan bir millet için bu çok da inandırıcı değildir. 

İnternet bankacılığının kolaylıklarının yanı sıra bazen büyük tehlikeleri de vardır. Bunlardan en tehlikesi zararlı internet korsanlarının bankalarının veri tabanlarına yaptıkları saldırılardır. Bu saldırılar amaçlarına ulaştıkların da tüm bilgiler ifşa edilmektedir.

Yani tüm mal varlığınızın bir anda ortadan yok alabileceği bir durum ile karşılaşabilirsiniz. Ya da bankanın iflas etmesi durumu, öz sermayesi yüksek miktarlarda olan bankalar kolay kolay iflas etme riski taşımasa da ekonomik kriz nedeniyle iflas eden birçok banka örneği vardır. Şu an için belirli bir kesim tarafından kullanılan bu uygulama ülkemizde ilerleyen yıllar ile birlikte daha çok kullanılacaktır. Sağladığı kolaylık, karşılaşacak zararların çok önündedir.

Yorumlar

  1. Dikkatli olursanız internet bankacılığı büyük nimet. Bütün faturalarımı artık sıra beklemeden ödemek büyük bir ayrıcalık bence

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar