Yılanların Özellikleri Nelerdir?

Yılanlar soğuk kanlı canlılardandır, sürüngen sınıfına giren yılanların pek çok türü doğada mevcuttur. Yılanlar zehirleri ile ünlü canlılar arasında yer alır.  Hatta bazı yılan türleri zehirleri sayesinde büyük boyutlu hayvanları dahi kısa sürede öldürmeyi başarabilmektedir.
Yılanların Özellikleri Nelerdir?
Yılanların tehlikeli ve zehirli sürüngenler olması insanlar tarafından en itici hayvanlar olarak görülürken aynı zamanda en çok korkulan hayvanların başında gelmektedir. Yeryüzünde yaşayan yılan türleri aynı zamanda doğada farklı renk ve deri özelliklerinde de yaşama özelliğine sahip canlılardır.

Yılanların Genel Özellikleri

Antarktika kıtası haricindeki dünya üzerinde her bölgede ve alanda yaşayabilen yılanlar, yaşadıkları bölgeye adaptasyon sağladıkları için o bölgeyi yansıtan özelliklere sahip olmaktadırlar. Hem yüzebilen hem de uçabilen yılanlar, uzun mesafe uçabilmektedirler. Türlerine göre boyları da değişen yılanlar, 10 santimetre boyunda olabileceği gibi 8 metreye kadar uzun boya da sahip olabilmektedir. 600 tane zehirli türü olduğu bilinen yılanların ortalama olarak yeryüzünde 3400’ü aşkın türü yaşamaktadır.

Yılanların vücudunda özel bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı sayesinde yılanlar avlandıklarında avlarını öğütmektedirler. Avlarını yutacakları zaman ise soluk borularını boğulmamak için ağızlarından dışarı çıkarırlar. Bu şekilde avlarını boğulmadan ve hayatlarını tehlikeye atmadan yiyebilirler. Ayrıca sıcak havalarda hareketli olan yılanlar, soğuk havalarda genellikle kış uykusuna yatmaktadırlar.

Yılanların Vücut Özellikleri

Yılanların derileri yaşadıkları bölgeye göre farklı renkler almakla birlikte aynı zamanda son derece kaygan ve parlak özellik taşımaktadır. Başlarında kemik sistemi vardır. Ancak sürüngen canlılar oldukları için yılanların baş kısmı haricinde vücutlarının hiçbir yerinde kemik sistemi görülmemektedir. Çene yapısı oldukça esnek olan yılanlar, ağızlarını kafalarının büyüklüğünün iki katına açabildikleri için boyut olarak kendilerinden büyük hayvanları dahi kolaylıkla yutabilmektedirler.

Görme duyuları bazı yılan türlerinde gelişmiş olsa da türlerinin birçoğunun görme duyusu son derece zayıftır. Vücutlarının tamamı pulla kaplıdır. Diş yapıları vardır ancak hiçbir yılan türü dişlerini avlarını parçalamak için kullanmazlar ve avlarını direk yutmayı tercih ederler. Gözlerinde göz kapağı olmayan yılanların göz kapaklarına yerine gözlerini koruyan saydam bir göz perdesi bulunmaktadır. Ayakları olan birçok hayvana göre son derece hızlı hareket eden yılanların ayakları yoktur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar