Kız kulesi efsanesi ve tarihçesi nedir

İstanbulun gözbebeği olan ve tarihi bir yapı olan kız kulesi denizin içinde bulunması adeta küçük bir adayı andıran yapısı sayesinde İstanbulun bir simgesi olmuştur.
Kız kulesi efsanesi
Bir çok kişi merak etmektedir Kız Kulesi ne amaçla yapılmış ve ne için kullanılmıştır diye tabi tarihi bir yapı olduğu için merak etmemekte elde değil. Şimdi sizlere Kız Kulesi hakkında en çok anlatılan iki efsane anlatacağım.

Kız kulesinin tarihçesi

Zamanında ilk olarak asıl amacı boğazdan geçen gemilerin kaza yapmaması ve gümrük kontrol noktası olarak kullanılmıştır ve gözetleme kulesi, deniz feneri olarakta kullanılmıştır boğazın girişine inşaa edilmiştir tarihi M.Ö 341 yılına dayanmaktadır çok eski yapı olmasına rağmen günümüzde halen ayakta kalmayı başarmıştır.

Osmanlı döneminde savunma kalesi olarakta kullanıldığı söylenmektedir. 1453 ten sonra gösteri ve şölenler için kullanılmıştır günümüzde lokanta olarak ziyaretcilerini misafir etmektedir. Bir çok tarihi yapı gibi restore edilmiştir. Kız Kulesinin kısaca tarihi bu şekildedir asıl merak edilen konu ise Kız Kulesi efsanesidir bu efsane iki aşığın kaybettiği efsanedir.

Kız kulesi efsanesi

Bir çok efsane anlatılmaktadır Kız Kulesi özellikle aşıkların kulesi olarak anılmakta şimdi sizlere kabul edilen efsaneyi anlatacağım bu efsane kral kızının ölememesi için yaptırdığı Kız Kulesini inşa ettiği söylenmektedir bakalım bu efsane nedir.

Rivayetlere göre dönemin kralı o zamanın kahinlerinden birine fal baktırdı kahin krala kızının 18 yaşına geldiğinde yılan tarafından sokulup öleceğini söylemesi üzere kral boğazın başlangıç kısmına Kız Külesini inşa ettirmiştir ve kızını bu güvenli bölgeye göndererek kızının hayatını kurtarmak istemiştir.

Tabi ilk başlarda bu olaya inanmayan kral kızı büyüdükce aklına kahinin sözleri takılmaı üzere Kız Kulesini inşa ettirmiştir neyse geçelim efsanenin devamına sonra kralın kızı 18 yaşına geldiğinde hastalandı ve kral bütün hekimleri seferber ederek kzını Kız Külesinde tedavi ettirdi.

Kralın kızı hastalıktan kurtulmuştu fakat unuttukları birşey vardı kahin karala kızını bir yılan sokarak öleceğini söylemişti Kız Kulesine giderken getirdikleri üzüm sepetindeki yılandan habersizlerdi. Evet kralın kızı hastalıktan kurtulmuştu herşey yolunda giderken yılan kızı soktu kralın kızı 18 yaşında daha hayatının baharında ölmüştü karal perişan olmuş ve kahinin sözlerini hatırlayarak kendi kendine neden daha fazla önlem almadım diye kendini uzun yıllar sorguladı. Kahin krala kızını 18 yaşında yılan tarafından sokularak öleceğini söylemişti ve kral tedbir alsada Kız Kulesini yaptırmış olsada yinede yılan kralın kıznı ısırıp öldürmüştü.

Evet Kız Kulesi hakkında bir efsane daha anlatalım

Bildiğiniz gibi rahibelerin aşık olması yasaktır bu efsanede de Leandros adlı bir genç Afrodit’e bağlı Hero adlı bir rahibeye aşık olur ve rahibe kıza aşk yasak olduğu için Kız Kulesinde yaşar. Leandros adlıgenç ise aşık olduğu Hero adlı rahibeyi görmek için her gece yüzerek Kız Kulesine gelir buluşurlar Leandros adlı genç kuleye yüzerken Rahibe Hero da ateş yakarak kulenin yerini belli eder.

İki aşık her gece bu şekilde buluşur bir gün yine Leandros adlı genç aşkını görmek için yüzer Hero yine ateş yakar fırtına iyice bastırır ateş söner ve Leandros Boğaz’ın serin sularında kaybolur Hero aşkının öldüğünü duyduktab sonra dayanamaz kendiside intihar ederek ölür. Evet bu efsane Kız Kulesi hakkında en çok kabul gören efsanelerden dir daha bir çok efsane anlatılmıştır fakat bunların doğruluğu ve gerçekliliği sadece bir hikayeden ibarettir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar