Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir?

200 milyon yıldır dünyada bulunan kaplumbağalar bu zaman süreçte hiç bir şekilde fiziksel olarak değişmemiştir. Kaplumbağalar dünyanın her bölgesinde görülebilen sürüngen bir hayvandır. Evini sırtında taşıyan kaplumbağalar evde evcil bir hayvan olarak ta beslenebilir.
Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir?
Kaplumbağaların sırtındaki kabuğu çok ağır olduğu için taşıması çok zahmetlidir hatta ters döndüğünde ayakların üzerine dönmesi çok zordur. Çok sert bir yapıya sahip olan kabuğu ayrıca kaplumbağaların savunma mekanizmasıdır. Çok ağır yürüyen kaplumbağalar hayvanlar arasında en çok açlığa dayanabilen hayvanlardır. Ayrıca diğer hayvanlar arasında farklı bir özelliği de 100 veya 150 yıl kadar uzun yaşamasıdır.

Sıcağı seven kaplumbağalar kışın toprak altına delik kazarak kışı burada geçirirler. Kafa yapısı küçük olan kaplumbağaların dilleri kafalarına göre daha büyüktür. Dişleri olmayan kaplumbağalar sert kemiksi damak yapısına sahip olan kaplumbağalar bitki, sebze ve meyve yerler. Dünyada yaklaşık 250 türe sahip kaplumbağalar vardır bunlardan bazıları karada bazıları ise suda yaşamaktadır. Yumurtlayarak çoğalan kaplumbağalar yuvalarına en az 10 yumurta bırakırlar.

En Büyük Kaplumbağa Türü Galapagos Kaplumbağası 

Kaplumbağa türlerin içinde en büyük olan Galapagos adasında yaşayan ve bu adanın adını taşıyan Galapagos kaplumbağasıdır. Günümüzde türünün çoğalması için koruma altına alınan Galapagos kaplumbağa 1000 yakın sayıya yükselmiştir. En fazla 100 yıldan fazla yaşayan Galapagos kaplumbağası 152 yıl yaşayanı da görülmüştür. 250 kg ağırlığında olan bu kaplumbağa türü en ağır ve en büyük kaplumbağalardır.

Dişi Kaplumbağalar Çiftleşmeden Yumurtlayabilir Mi? 

Dişi kaplumbağalar erkek kaplumbağa olmadan kendisini dölleyerek yumurtlayabilirler. Ancak erkek kaplumbağa olmadan döllenen yumurtalarda yavru kaplumbağa olmaz. Doğada yaşayan kaplumbağalar bahar aylarında değişen iklim ve güneşin döngüsü ile birlikte yumurtlamaya başlar. Evcil yaşayan kaplumbağalarda doğadaki kaplumbağaların döngüsü ile aynı olmamaktadır.

Dişi Ve Erkek Kaplumbağa Nasıl Anlaşılır? 

Doğadaki hayvanların dişi veya erkek olduğunu ayrıt etmek bazen çok zor olurken kaplumbağalarda cinsiyet ayrımı yapmak daha kolay olmaktadır. Erkek kaplumbağaların kuyrukları ve tırnakları dişi kaplumbağalara göre daha uzundur. Bazı kaplumbağa türlerinde kabuğundan ayırmak mümkündür. Kabuklardaki desen şekilleri ve bazı erkek kaplumbağaların kabukların yapısı dişi kaplumbağalara göre içe doğru daha kıvrıktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar