Gül hastalığı nedir, belirtileri nelerdir

Vücudunuzda sivilceye benzyen küçük pembe görünümlü lekeler ortaya çıkmışsa gül hastalığı olabilir korkulacak bir şey yok nedeni bilinmeyen vücutta sivilce gibi çıkan sonrasında kırmızı, pembe leke halini alan döküntü oluşumuna gül hastalığı denmektedir.
Gül hastalığı nedir
Gül hastalığı (Pityriasis rosea) her yaşta görülebilen döküntülü deri hastalığıdır. Genelde en çok 10-35 yaş arasında görülmekte hastalığın iyi tarafı bulaşıcı olmamasıdır.

Çok sık rastlanan deri hastalıklarındandır evet vücutta küçük sivilce gibi çıkar zamanla pembe haline dönüşür genelde halka halinde başlar özellikle sırt ve göğüs bölgesinde görülür.

Gül hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalıktır iyileşme süreci kişiye göre değişir bazı kişilerde bir iki hafta içinde geçer bazı kişilerde bir yıl kadar süre bilir hastalık iyileştikten sonra vücutta her hangi bir leke kalmaz bazı deri hastalıklarında iyileşen yara izleri kalır bu hastalıkta leke kalmaz.

Hastalığın başlıca belirtileri

Göğüs veya sırt bölgesinde küçük sivilceye benzeyen küçük küçük pembe leke şeklinde ortaya çıkması ve kaşıntı meydana gelmesidir. Sıcak ortamı sevmez sıcakta kaşıntı artar. Bazı kişiler mantar hastalığı sanmakta fakat mantar değildir şuana kadar hiç bir hastalığın belirtisi olduğu kanıtlanmamıştır. Döküntü bacaklarda, yüzde, ve boyunda da görülebilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Banyo yaparken fazla sıcak su tercih edilmemesi gerekir ılık suyla banyo yapılması ve kese yapılmamalıdır. Aşırı sıcak gül hastalığının daha çok ilerlemesne neden olabilir fazla sıcaktan uzakdurulması gerekir.

Tedavisi nasıl yapılır

İlk önce Dermatoloji uzmanına gidilip gül hastalığımı değilmi tanısı konulmalıdır Dermatoloji uzmanı muayene sonrasında hastaya neler yapması gerektiğini anlatır çünkü gül hastalığı kişilere göre kol, bacak, göğüs, yüz, sırt, boyun gibi farklı yerleri etkiler korkulacak bir hastalık değildir ve bulaşıcıda değildir. Çoğu kişide kendiliğinden geçer.

Döküntünün boyutu farklılık gösterebilir eğer sizinde vücudunuzda bembe şeklinde küçük sivilce görünümünde döküntü ortaya çıkmışsa panik yapmanıza gerek yok aşırı sıcak ortamlardan kaçınmanız ve kafanızın rahat olması için doktora muayene olmanız yeterlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar