Ekinoks nedir, tarihleri ve özellikleri nelerdir

Dünya'da bir yıl için'de bazı hadiseler ortaya çıkmakta ekinoks'da bir yıl için'de oluşan hadiseler'den yılın belirli ayların'da gündüz ve gecenin eşit olması durumuna ekinoks denmekte.
Ekinoks nedir
Bu olay güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberi'nin kutuplar'dan geçtiği an yani gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

Ekinoks nedir tanımı

Güneş ışınları Dünyayı ikiye bölen paralel olan Ekvatora dik bir şekilde düşmektedir. Bu tarihlerde Dünyanın her yerinde gece ile gündüz saatleri eşit olmaktadır

Ekinoks hangi tarihler'de gerçekleşir

Ekinoks olayı kısaca bu şekil'de ortaya çıkmakta evet yılın belirli ayların'da ortaya çıktığını söylemiştim şimdi bu tarihleri verelim.

Yıl da iki kere tekrarlanan ilkbahar ve sonbahar ekinoksu. İlkbahar ekinoksu 21 Mart en önemli tarihler arasında ve sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül tarihleri arasında ortaya çıktığı için en önemli tarihler arasında.

Özellikleri 

Ekvator'a Güneş ışınları dik gelir ayrıca Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir. Durgun sularda gel-git genliği ve Dünya'nın her yerin'de gece ve gündüz süreleri eşittir.

İlkbahar 21 Mart ve sonbahar 23 Eylül tarihlerin'de dünyanın bütün bölgelerin'de yani Dünya'nın her yerin'de gece ve gündüz saatleri eşit olmakta.

Normal günler'de dünyamızın bazı bölgeleri gündüz ve gece olarak değişmekte saatler bir birine uymamakta coğrafya bilimin'de yılda iki kere gerçekleşen bu olaya ekinoks adı verilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar