Skimmerlar Kuşunun Özellikleri Nelerdir?

Doğada serbest bir şekilde gezinen kuşlar bütün insanların dikkatini çeker. Kimi rengarenk yapısıyla, kimi bakışlarıyla, kimi vücut şekilleri ile kimi kuşlar üstün avcılık yetenekleri ile , kimi de kendine has özellikleri ile diğer bütün canlılardan ayrılır ve insanları kendine hayran bırakır.
Skimmerlar Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
Kendine özgü yapısı ile dikkat çeken kuşlardan birisi de Skimmerlardır.

Bir Deniz Kuşu Olan Skimmerlar

Doğada üstün avcılık yeteneği ile kendini öne çıkaran skimmerlar, sahip olduğu benzersiz av yetenekleri ile avını asla ıskalamaz. Yapı olarak kırlangıçları andırırlar. Skimmerlar ismini bir çok kişi ilk defa duymuş olsa da birçok kişi hala bilmez. Bu kuşlar diğer adı ile makas kuşu olarak da bilinirler. Vücut yapısı olarak gagaları çok dikkat çeker.

İki gaganın boyutunun aynı olmadığı skimmerlar, alt gaganın, üst gagadan daha geniş olduğu bir gaga yapısına sahiptirler. Alt gaganın geniş olması avını kolaylaştırmaktadır. Av alt gaga ile temas ettikten sonra üst gagasını da kapatarak avı kıstırmayı başarır. Kapatma esnasında yemin sert olması gagaya herhangi bir zarar vermez. Denize yakın mesafede uçarak, deniz yüzeyinde bulunan avları da kolaylıkla yakalayabilir.

Skimmerlar Av Yeteneği 

Skimmerlar, av sırasında ilk ataklarında çoğu defa başarılı olamazlar. Hemen ardından uyguladıkları ikinci saldırı da daha çok başarıyı yakalarlar. İlk ataklarında su yüzeyinde avlayacakları balıklar için suya ince bir dokunuş yapar ve suyu hareketlendirir. Bu hareket ile yüzeye gelen balıklar, skimmerların ikinci saldırısı ile karşı karşıya kalır ve skimmerlara av olmaktan kaçamaz.  Sevimli yapıları sayesinde doğada görenlerin ilgisini çeken bu kuş avlanma esnasında oldukça yırtıcıdır.

Avcılık özelliklerinin gelişmesini sağlayan bir diğer özellikleri boyun kısmında bulunan güçlü kas yapılarıdır. Bu boyun kasları sayesinde avcılıkta daha da büyük başarı sağlamaktadırlar.
Skimmerlarda diğer uçan canlılardan farklı bir tüy özelliği bulunmaktadır. Normalde kuş cinslerinin kanatları özel yağlı bir dokuya sahiptir.

Kuş su ile temas ettiğinde bu yağlar kanadın birbirine yapışmasını engeller ve kuşun suda rahatlıkla dalış yaparak avlanmasına imkan verir. Ancak skimmerlarda bu yağ dokusu mevcut değildir. Bu nedenle suya girdikleri anda kanatları yapışır ve uçamazlar. Bu gerekçe ile dalış yaparak avlanamazlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar