Erime ve donma nedir

Doğada bazı olaylar iklim şartlarına göre değişir erime ve donma gibi değişimler görülmektedir. Bir de biz insanların üretmiş olduğu makinelerle yapay donma ve erime gerçekleşir.
Erime ve donma
Günümüzde cam, bakır, demir, alüminyum ve plastik gibi maddeleri eriterek sıvı hale getirmek mümkündür gerekli ısıya maruz kaldığında erime ortya çıkar.

Donmada gerekli ısının altına düştüğünde donma gerçekleşir örneğin kış aylarında bazı illerde soğuk çetin geçtiği için ısı eksinin altına düşer su yatakları ve nehirler donar.

Bu yazımda erime ve donma nedir kısaca tanımını sizlere anlatmaya çalışacağım.

Erime kısaca nedir

Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine erime denir. Erimeye örnek verecek olursak; Yazın vazgeçilmezi olan dondurmanın sıcakta erimesi, çikolatanın eriyerek yumşak hal alması ve buzlu suyun buzluktan çıkması halinde erimesi gibi örnekler vermek mümkündür.

Donma kısaca nedir

Sıvı bir maddenin ısı kaybederek katı hale geçmesine donma denir. Donmalara örnek verecek olursak; Suyu buzluğa koyduğumuzda suyun ısısı düşdükce donacaktır.

Yukarıda belirttiğim gibi kışın akarsu ve göllerin donması gibi örnekler verebiliriz başka örnekleri siz kendinizde bulabilirsiniz.

Diğer yazımız; Buharlaşma ve yoğuşma nedir göz atabilirsiniz.

Günümüzde erime ve dondurma işlemi bir çok sektörde kullanılmaktadır kullandığımız çoğu eşya ısıtılarak eritilir ve istenilen şekili vermek için kalıplara dökülerek soğutulur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar