Cemre düşmesi nedir? Cemre ne zaman düşer?

Özellikle kışın bitimine yakın ilkbahar gelirken cemre havaya, suya ve toprağa düştü diye söylenmektedir. Bu yazımda cemre düşmesi ne anlama gelir sizlere anlatacağım.
Cemre düşmesi nedir?
Cemre kelimesi arapça kökenli kor anlamına gelen yani bildiğimiz ateş anlamına gelmektedir. Toplumda havaların ısınacağı ve yazın habercisi olarak bilinir.

Mutlaka çevrenizdekilerden duymuşsunuzdur bugün cemre havaya düştü kelimesini ben çok duydum ve bu cemre nedir diye araştırdım bu konularda meraklıyımdır.

Cemre düşmesi nedir?

Kışın sonlarında ilkbahar başlamadan önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılmaktadır. Tarihte Osmanlı zamanında Divan şairleri adı cemreviye koyulan cemre düşmesinde önemli kişilere övgü şiirleri yazarlarmış.

Türk kültüründe önemli yere sahip olduğu için cemre düşmesiyle birlikte kutlamalar yapılmaktadır bu kutlamaları duymuşsunuzdur bunlar hıdırellez ve nevruz kutlamalarıdır.

Cemre ne zaman düşer?

Kışın son aylarında ilkbahara yakın aylarda yani Şubat ayının 19-20 günü havaya düştüğüne, Şubatın 26-27 arasında suya düştüğüne, 5-6 Mart arasında ise toprağa düştüğüne inanılmaktadır. Halk cemrenin havaya düşmesine havanın ısındığına yorumlamaktadır.

Aynı şekilde suyun sonra ise toprağın ısındığına yorumlamakta burdan anladığım kadarıyla yazın başladığı veya başlamasına çok kısa süre kaldığının belirtisi diye biliriz. Halk arasında cemre düşmesi böyle bilinsede bilimsel açıdan coğrafi bilgilerle çatışmaktadır.

Her ne kadar coğrafi bilgilerle çatışmasada eskiye dayanmaktadır Osmanlı zamanında da Divan şairleri cemre düşmesinde önemli kişilere cemreviye adı konulan şiirler yazdığına göre Edebiyat ve Kültürde yerini almıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar