Sandal ağacı ve sandal ağacının faydaları

Boyu yaklaşık 5-10 metre civarında olan sandal ağacı bir kaç farklı isimlede bilinmekte bu isimler davulga ve kalanga dır. Kışın yaprakları dökülmez gövdesi kırmızı ağaçtır. Ege, Güney Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bahar ayında çiçekleri açar meyveleri üzüm salkımını andırır. Sonbaharda meyveleri turuncu renge dönüşür. Sandal ağacının kısaca özellikleri bunlardır resimde de neye benzediğini görebilirsiniz. Doğada yetişen bitki ve ağaçların vücudumuza bir faydası vardır. Sandal ağacınında sağlık açısından göz ardı edilemeyecek yararları vardır. Hastalıklara yaprakları, meyveleri ve yağı kullanılır.
Sandal ağacı
Meyveleri taze ve kurutularak tüketilir. Kurutulan meyveleri öğütülür ve bala karıştırarak yenir. Yaprakları kaynatılır ve suyu içilir. Yağı egzama gibi kaşıntılı deri rahatsızlıklarına iyi gelir. Yağı vücutta kaşınan bölgelere friksiyon yapılır.
Suyu ile cilt yıkanırsa cilde iyi gelir.

Sandal ağacının diğer faydaları şunlardır

Sedef, egzamaya, kaşıntıya iyi gelir.
Baş ağrısına iyi gelir.
Damar sertliğine iyi gelir.
Böbreklerde biriken kumun dökülmesine yardımcı olur.
Böbrek yetmezliğine iyi gelir.
İshali keser.
Susuzluğa iyi gelir harareti alır.
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Yatıştırıcıdır sinirleri yatıştırma etkisi vardır.
İdrar yolları iltihabına iyi gelir.
Kadın hastalıklarına iyi gelir. Kadınlarda meydana gelen rahim akıntısı ve iltihaplanmasına yararlıdır.
Sandal ağacının yaprakları, meyvesi ve yağı kullanılır. Oldukca faydalıdır fakat nasıl tüketileceğini öğrenmelisiniz. Aşırı kullanım yan etki yapabilir. Çünkü hangi bitki olursa olsun aşırı kullanımda faydasından çok zararı olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar