Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu

Kış lastiği yani üzerinde kar sembolleri olan 1 Aralıkta takması zorunlu hale getirilen kış aylarına göre tasarlanmış karlastiği aslında önemli uygulamalardan birisidir.
Kış lastiği zorunlu araçlar
1 Aralıktan ve 1 Nisan'a kadar zorunlu kış lastiği takması gereken araçlar hangileridir.

Şehirlerarası karayollarında seyreden; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve “A türü yetki belgeleri”ne kayıtlı otomobiller kış lastiği takması zorunludur. Takmayanlara 519 tl ceza verilmektedir.

Akıllarda soru işareti olarak kalan çoğu sitede açıkca belirtilmeyen bir soruyuda cevaplayalım.

Kış lastiği takması zorunlu araçlar

Doblo, caddy, berlingo, fiorino, partner, nemo kısaca bu tarz arabalarda kışlastığı takmak zorunlumudur sorusuna cevap yukarıda verilmiştir fakat genel anlamda şimdi konuyu biraz açalım bahsettiğimiz araçlar ruhsatta ticari geçer. Birde satın alırken ruhsata ticari hususi olarak işletilmektedir.

Ruhsatta kamyonet ve panelvan olarak gözüken bütün araçlar ticaridir sadece satın alırkan yük nakli hususi olarak kayıt ettirilir buda ben bu araca sadece bineceğim yük taşımayacağım anlamına gelir.
Kış lastiği zorunlu araçlar sadece ticari araçlar için geçerlidir. Ruhsatta otomobil yazan hususi ve ticari hususi araçlar zorunlu değildir.

Şehir içi ve şehirler arası yolculuk yapan ticari araçlar için kış lastiği tamak zorunlu nedeni hava şartlarına göre imalat edilen lastiklerin daha güvenli olmasıdır. Bazı kişiler bu uygulamanın neden sadece ticari araçlara zorunluluğu tartışılmaktadır.

Hususi araçlar adı gibi hususi olarak kullanıldığı için araçlarını trafiğe çıkarmayıp toplu taşıma araçlarını kullanmalarıdır. Devlet hususi araçlara zorunluluk getirmiş olsaydı bu sefer araç sahipleri zerzenişte bulunacaktı her neyse fazla açılmayalım isterseniz kafam karışıyor=))).

Yazımı bitirmeden önce bir kaç şey eklemek istiyorum tabiki can güvenliği için bütün araçlar kışın kış lastiği takarsa daha sağlıklı olur. Kış lastiği takmayan araçlar karda trafiğe çıktığında hem kendi canları hemde diğer sürücülerin canlarını tehlikeye atmış olurlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar