Hatmi çiçeği ve Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir

Sağlık açısından faydası oldukca fazla olan hatmi çiçeğinin özeliklerinden kısaca bahsedelim. Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetişir. Bir kaç farklı isimlede bilinen bu bitki yörelere göre bilinen diğer adları şunlardır; Gül hatmi, kıtmi, deve gülü, hıtmiye ve silindir çiçeğidir.
Hatmi çiçeği
Günümüzde kültüre edilerek yetiştirilmektedir. Toplumda en çok öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. İbrahim Saraçoğlunun öksürük için 7-8 tanesi bir bardak suda kaynatılırsa 5 dakika kaynatıp suyunu içerseniz.

Bir bardak öğleden evvel bir bardak da öğleden sonra çay olarak tüketilirse inatcı öksürüklerden kısa zamanda kurtula bileceğini belirtmektedir.

Hatmi çiçeğinin başlıca faydaları

Solunum yolları açıcı özelliği olduğu için grip, anjin, soğuk algınlıkları, sinüzit ve öksürüklere iyi gelmektedir.

Göğsü yumuşatır.
Prostat hastalığı iltihabına iyi gelir
Mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir.
Balgam söktürücüdür.
Göz iltihabına iyi gelir.
Cinsel gücü artırır.

Zehirli böcek sokmalarına iyi gelir.
Cildi nemlendirir.
Ciltte suyu tonik olarak kullanılır.
Güneş yanıklarına iyi gelir.
Saçlara canlılık ve parlaklık verir.
Ciltte oluşan kaşıntı ve alerjik reaksyonlara iyi gelmektedir.
Bir çok cilt sorununa iyi gelir ciltte oluşan sivilce, akne ve yaraları kısa zamanda iyileştirir. Hatmi çiçeğinin lapası sivilce, akne ve yaraların üzerine sürülür.

Diş eti kanamaları ve iltihabına iyi gelir. Diş eti dostudur gargara yaparak kullanabilirsiniz.
Adet söktürücüdür.
Rahim hastalıklarına iyi gelir.
Gördüğünüz gibi hatmi çiçeğinin faydası oldukca çok peki tüketilir. Çayı yapılır evinizde kendinizde yapabilirsiniz. Öksürük için yukarıda yapacağınız işlemi yazmıştık. Tohumları öğütülür pekmez yada bal ile tüketilir. Kurutulmuş çiçekleri çay olarak tüketilir.

Hatmi çiçeği çayı nasıl yapılır

Kaynatmış olduğunuz suyun içersine bir tutam hatmi çiçeği atılır ve demlenmesi beklenir 2-3 dakikaya demlenir ve içilir. Burda dikkat edeceğimiz husus su önceden kaynamış olmalıdır. Aktarlarda bulabilirsiniz.

Günde en fazla 2 bardak içilmesi gerektiği söulenmektedir. Vücuda zararları yan etkileri varmıdır diye merak ediyorsanız her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır fakat bitkisel ilaçlarda aşırıya kaçmak hep tehlikeli olmuştur. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar