Ciklet Balıklarının Akvaryumda Bakımı ve Özellikleri

Sihlid balıkları yani cikletler, levrek balığı türünden gelen balıklardır. Ciklet balıklarının, ana vatanları Güney Amerika ve Afrika kıtasıdır. Renkli ve güzel görünümleri olduğu için, ülkemizde ciklet adınız alan balıkların, boyları 2,5 cm' den 100 cm' e kadar çıkabilmektedir.
Ciklet Balıklarının Akvaryumda Bakımı ve Özellikleri
Genellikle korumacı balık olarak bilinirler. Kendi alanlarını ve bölgelerini çok fazla korurlar. Bu nedenle çiklet balıklarının kendi ırklarındaki balıklarla beraber bakılmaları gerekir.

Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Ciklet balıklarının akvaryumunda dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. İster küçük bir akvaryumda, ister büyük bir akvaryumda bakılsalar bile akvaryum suyu, akvaryum yemi ve akvaryum ekipmanları konusunda dikkatli olunmalı ve titiz davranılmalıdır.

Ciklet balığı beslemeye başlamadan önce akvaryumun iyi seçilmesi gerekir. Balıkları almadan bir ay öncesinde akvaryumun kurulması tavsiye edilir. Su değişimi olacak mı olmayacak mı ve kontrol edilmesi sebebi ile önceden kurulması önemlidir.

Ayrıca oksijen oranının da kontrol edilmesi bakımından da önce kurulması önemlidir. Filtreleme işlemleri ise, taşımalı sistemle yapılmalıdır. Oluşturulacak çiklet balığı popülasyonuna göre her çifte 15 ile 20 litrelik bir alan oluşturulması gerekir. Yaklaşık 10 tane balık için, 120-60 ve 50 cm çapında akvaryumlar balıklar için yeterli olur.

Ciklet Balığı Beslenmesi

Ciklet balıkları hem etçil hem de otçul olarak iki türlü beslenen balıklardır. Türüne göre beslenmeleri değişse de, genellikle etçil balıklar oldukları söylenebilir. Sarı prenses türü çikletlerin,  besin maddeleri tropikal ortamlardaki kayalıkların üzerindeki yosunlardır. Aynı zamanda kayalıkların arasında bulunan besin canlılarıyla da beslenebilirler.

Zebra ciklet balığı ise, otçul olan ciklet balığı türlerindendir. Fakat  petshoplarda satılan canlı yemlerle de beslenebilirler. Haftalık canlı yemlerle ya da granürlerle de beslenebilirler. Ev ortamında ise, küçük ve haşlanmış ıspanak gibi sebzelerle de balıklar ödüllendirebilir. Özellikle ışık kaynağı ile oluşan su yüzeyinde, çakılların arasındaki yosunlar onlar için güzel bir gıda kaynağıdır. Çünkü bu yosunlarla hem bir bakıma suyun pH' ı ayarlanmış olur hem de kendileri o yosunları yiyerek küçük küçük ödüller almış olurlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar