Alışveriş hastalığı nedir, kimlerde görülür?

Özellikle kadınlarda çok görülen kompülsif yani alışveriş hastalığı nedir ve kimlerde daha çok görülür biraz bahsedeceğiz.
Alışveriş hastalığı nedir
Kişilik bozukluğu olduğu için bu hastalar normal kişilerden farklı oldukları için alışveriş yaptıkca kendilerini daha mutlu hissederler ve alışverişi yaptıktan sonra tam tersi suçluluk hissine kapılır ve üzüntüye bürünürler.

Kadınların alışveriş tutkusunun erkeklerden daha çok olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Herşeyi alma duygusu sizi alışveriş hastası yapabilir. Daha çok 17 ve 30 yaşları arasında görüldüğü söylenmekte en çokta zengin ailelerde görülmektedir.

Alışveriş hastalığı (Kompulsif - satın alma) nedir?

Kişinin ihtiyacı dışında alışveriş yapma isteği ve zihninin yoğun bir şekilde alışverişle meşgul olmasıdır. Aşırı alışveriş yapma isteği hastalıktır. Kişi kendini kontrol edemiyor ve ihtiyaç dışı satın alma isteği duyuyor veya isteklerini yerine getirip alıyorsa kesinlikle alışveriş hastasıdır.

Satın alma hastalığı kimlerde sık görülür?

17-30 yaşları arası geliri yüksek ihtiyaçlarını maddiyatla karşılayabileceğine inan ailelerde daha çok görülür. Fakir kişi ancak karnını doyurduğu için alışverişe pek zaman bulamaz.

Ailelerin yeterince çocuklarına zaman ayırmaması onlarla doyurucu iletişim kuramaması sonucu satın aldıkları şeylerle o boşluğu doldurma hissi kişilik bozukluğuna itiyor. Bu paranın verdiği bir rahatlıkta olabilir para herşeye kolayca sahip olabileceği hissi verir fakire fukaraya verme yerine ihtiyaç dışı alışverişler ortaya çıkıyor adıda satın alma hastalığıdır.

Her alışveriş yapan kadın bu hastamıdır tabiki hayır ihtiyaç gereği alışveriş yapıyorsa neden hasta olsun ihtiyaç mecburi alınması gereken şeylerdir. Aşırı ihtiyaç dışı yani gereksiz satın alma hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmelidir bunun içinde uzmana başvurmak esastır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar