Tansiyon Nedir? Neden Olur?

Tansiyonun yükselmesi en önemli sağlık problemlerinden birisi olup ölümlere bile neden olabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Hipertansiyon tedavi edilmediği zaman başta böbrekler olmak üzere kalp damar sağlığı da olumsuz yönde etkilenir ve daha birçok ölümcül hastalıklara neden olur. Kan basıncını vücudumuzun sağlığı için önemli bir unsurdur.
Tansiyon Nedir? Neden Olur?
Eğer tansiyon olmasaydı vücuda oksijen gitmezdi ve tüm organlar iflas ederdi. Fakat fazla kan basıncının olması da birçok ciddi problemlere neden olur.

Tansiyon Nedir?

Kalbin kan pompalaması sırasında atardamar ve çevresinde oluşan basınca tansiyon denir. Yani damarlarda devamlı olarak fazla düzeyde güç uygulamasından dolayı oluşan kan basıncıdır. Diğer adı da hipertansiyondur. Hipertansiyon kan basıncının 180/110 mmHg gibi seviyelere çıkmadığı zaman belirti vermez. Teşhis etmek için ise düzenli aralıklarla tansiyon ölçüm aleti ile ölçmek gerekir. Ölçüm yatarken büyük tansiyon 120 mm Hg, küçük tansiyon 80 mm Hg olması gerekir. Yüksek tansiyon için bu değerlerin yüksek çıkması yeterlidir.

Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

•         Kalp ağrısı, baş dönmesi
•         Kusma, gözlerde kanlanma
•         İdrara çıkmada artış, nefeste daralma
•         Yorgunluk, kulak çınlaması
•         Baş ağrısı, nefes darlığı
•         Burun kanamaları, çift yada bulanık görme
•         Düzensiz kalp atışlarıdır.

Tansiyon Neden Olur?

Tansiyon yaygın olarak böbrek hastalığının sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durumda böbrekler fazla tuzu atamaz ve bunun sonucunda da tuz böbreklerde birikerek yüksek tansiyona neden olur. Ana damarlarda oluşan daralma da tansiyona neden olur. Uyku apsesi, kimyasal maddelere maruz kalma, kurşun içeren ve kirli sularda yetişen deniz ürünlerin yenilmesi, alkol, sigara, aşırı kahve ve çay tüketimi tansiyonun oluşmasına neden olmaktadır.

İlerleyen yaşlarda meydana gelen damar sertliği, damarlardaki elastikiyeti kaybederek kan basıncını artırır. Bunun sonucunda tansiyon hastalığı ortaya çıkar. Bazı ilaçların tüketimi de böbreklerdeki tuzun atılımını etkilediği için tansiyona neden olur. Kortizon ilaçları, hormon ilaçları, doğum kontrol hapları tansiyonun yükselmesine neden olan ilaçlardır.

Gençlerde strese bağlı panik atak oluşmasının sonucu tansiyonu etkileyen hormonların artış göstermesiyle de tansiyonun ortaya çıkmasına neden olur. Hamilelikteki hormonal değişimler, hazır gıda tüketimi, aşırı kilolu olmak ve hormon hastalığı olan kişilerde tansiyon hastalığı oluşmaktadır

Yorumlar

Popüler Yayınlar