Sütleğen otunun özellikleri ve faydaları

Bu yazımızda ilginç bir o kadar da zehirli fakat insan sağlığına da faydalı bir bitkiden bahsedeceğim. Çocukluk yaşlarımda bu bitkiye çok rastladığımı belirtmek isterim.
Sütleğen otu özellikleri
Ben bu bitkiyi koparırdım içinden incir yaprağının içinden akan süt gibi beyaz sıvı akardı tabi biz buna süt derdik. Bu yazıyı hazırlarken aklımı çocukluk yıllarım geldi paylaşmadan geçmek istemedim neyse bakalım bu zehirli bitkinin özellikleri nelermiş.

Sütleğen otu hakkında kısaca bilgiler

İsimleri: sütlücen, sütlüceotu, euphorbia, spurge, euphorbe, zerana ve neblut denmektedir.
Bu bitki daha önce yazdığım bitkiler den farklı bitki türüdür. Her bölgede kendiliğinden yetişebilen, boş arazilerde sık rastalan bitkidir. Sütleğen bahar aylarında sarı ve açık yeşil renkte çiçek açar.

Eklemiş olduğumuz resimde sütleğen bitkisinin şeklini şemalini göreceksiniz fazla detaya girmeden sağlığımız hakkında ne gibi faydaları var ve nelere dikkat etmeliyiz kısaca açıklayalım.

Sütleğen otunun vücudumuza faydaları nelerdir

Bir çok şifalı bitki gibi bu bitkinin de vücudumuza faydası çok ancak sütleğen zehirlidir kafamıza göre kullanmamalıyız.

Müshil etkisi var, kabızlığı giderir, siğillere iyi geldiği söylenir, sıtmaya, romatizmal ağrılara, böcek sokmalarına, sarılıkta kullanıldığı, nasıra iyi geldiği ve yaraları kısa zamanda tedavi etme etkisi olduğu söylenmektedir.

Kurutularak toz haline getirilen bitkinin yarısı kadar kına karıştırılarak yaralar üzerine bağlanırsa yarayı kısa zamanda tedavi eder. Tazeyken koparılarak elde edilen sütü ağrılı bölgelere ve siğillere sürülür. Kaynatılıp suyu ilede kompres yapılır.

Gördüğünüz gibi baya faydası var ancak bu bitki zehirli bir bitkidir. Kesinlikle içilmesi yani ağızdan alınması sakıncalıdır. Çok mecbur kalmadığınız sürece kullanmamalısınız kullanırsanız da kesinlikle uzman birinden yardım almalısınız.

Faydalarını saydık şimdi kısaca sütleğen otu ile balık avı nasıl yapılır kısaca anlatmak istedim bunu okuyunca ne kadar zehirli olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Sütleğen otunu bir kaç tutam koparıp eziyoruz ve suya ıslanmış el bise gibi balık tutacağımız bölgeye sıkıyoruz. Biraz bekledikten sonra balıklar su yüzüne çıkmaya başlar ve balıkları teker teker topluyoruz. Zehri sudaki oksijeni öldürdüğü için suda nefes alamayan balıklar bayılıp yüzeye çıkıyor. Eskiden balık avlamak için kullanılan bir yöntemmiş bu.

Yorumlar

  1. kesinlikle kimse dokunmasın.anneannem dokundu yüzü gözü şişti zor indirdik şişleri.Siz siz olun sakın merak edip koparmayın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar