Şakayık çiçeğinin özellikleri ve faydaları

Dağlık ve ormanlık bölgelerde yetişen şakayık çiçeği park ve bahçelerde de yetişmektedir.

Özellikleri ve faydaları nelerdir

Yabani olarak doğada yetiştiği yerler güney anadolu, akdeniz, karadeniz ve ege bölgelerinde ormanlık ve dağlık bölgelerde yetişmektedir. Halk arasında isimleri; bozur, ayı gülü, eşek gülü ve şakayık çiçeği olarak bilinmektedir. Farklı bir kaç renkte yetişir.

Özellikle mayıs ve haziran aylarında açar güle benzeyen çiçekleri içi siyah ortası açık ve ince tohumları olur. Boyu 20-30 cm büyüklüğünde ince saplıdır. Şakayık çiçeğinin kısaca özelliklerini saymış olduk. Bakalım hangi hastalıklara yararlı birazda sağlığımıza faydalarından bahsedelim.

Şakayık çiçeği hangi hastalıklara iyi geliyor

İnsan sağlığına bir çok faydası olan şakayık çiçeği hastalıklara karşı doğal bitkisel ilaç olarak kendini kanıtlamıştır.

Sara nöbetlerine karşı etkili. Uykusuzluğa iyi geldiği, sinirli kişileri rahatlattığı, ishala karşı iyi geldiği, boğaz ağrılarına iyi geldiği, mide ve bağırsaklarda oluşan yaraları iyileştirme, adet düzensizliğine iyi geldiği, boğaz ağrılarına iyi geldiği, termiye, nefes darlığına iyi geldiği, rahim iltihabına ve askıntılarına iyi geldiği, sarılığa ve göz kızarıklıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
Gördüğünüz gibi şakayık çiçeğinin bir çok hastalığa faydalı olduğunu öğrendik.

Peki bu bitki nasıl kullanılır

Kaynatılarak tüketilen şifalı bu bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökü kaynatılıp  suyu içilir. Ayrıca kurutularakta tüketilmektedir. Bal yada pekmeze karıştırarak kurutulmuş ve öğütülmüş olarak yenmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar