Şahtere otu özellikleri ve faydaları

Sarılık otu, acı tere, yerçiçeği ve tilki kişnişi olarakta bilinmektedir. Halk arasında bir kaç farklı ismle bilinmektedir.
Şahtere otu özellikleri ve faydaları

Şahtere otu özellikleri

Şahtere otunun adı yörelere göre değişmektedir. Yetiştiği yerler ülkemizin çoğu bölgesinde yetişmekte olduğu gibi yanlızca doğu anadolu bölgesinde yetişmiyor. Boş arazilerde genelde harabelerde kendiliğinden yetişir.

15-20 cm boylarında gri açık yeşil renklerde ve yaprakları parçalıdır. Bahar aylarının sonunda çiçekleri mora yakın renkte açar. Yaz aylarının başında tohuma dönüşür.

İlkbaharda toplanır gölgede kurutulup bu şekilde kullanılır.

Şahtere otunun faydaları

Bir çok bitki gibi bu bitkininde sağlığımıza yararları vardır fakat kullanımında dikkat edilmesi gereken bitkidir aksi halde zararını görebilirsiniz.

Faydalarını sayalım sonrada nelere dikkat edilmesi gerektiğini sayarız.

Mide ve bağırsak sancılarına iyi geldiği söylenmektedir. İştah açıcı özelliği vardır. harici yaraları iyileştirmek için kullanılır. Kanı temizleme, idrar artırma, sarılık, sedef, egzama, damar sertliğine, radyasyonu ve alınan kortizon, ve vücuttaki zehirli maddeleri atma etkisi vardır. Karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca basur ve sivilce sorunu olanlar içinde faydalıdır.
Sıra geldi bu bitkiyi tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatalım.

Peki nasıl tüketilir

Soğuk suda demlenir suyu içilir. Öğütülerek bal yada pekmezle karıştırılarak yenir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kesinlikle kaynatılmamalıdır. Metal ne varsa uzak tutulmalıdır. Kesinlikle metal kaşık gibi tabak gibi eşyalardan uzak tutulmalıdır. Metal kaşık dahi temas etmemelidir. Cam yada toprak kapta demlenmelidir. Bu uyarıları lütfen dikkate alalım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar