Renk Körlüğü Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

Renk körlüğü, renkleri ayırt etme özelliğinin kaybedilmesi ve göz bozukluğu olarak bilinir. İnsan gözü retina tabakası sayesinde renklere odaklanabilme ve algılayarak ayırt edebilir. Renk körlüğü yaşayan kişiler ise edemez. Görülme rengi grimsi veya soluk renkler olarak körlüğü beraberinde getirir.
Renk Körlüğü Nedir? Tedavisi Var Mıdır?
Göz körlüğü değil, tamamen renk odaklı bozukluk, görünen renkte eksiklik olarak adlandırılır. Renkli görme kavramı sadece kişilerde değil, bazı canlı hayvan türlerinde bile bulunur. Göz kısmının ağ tabakasında yer alan koniler renklerin algılanmasını sağlar. Bu koniler ışığa ve görüntüye karşı duyarlıdır. Zedelenen, travma  sonucu veya doğuştan gelen renk körlüğü belirli olmayan hücre çeşitlerinden oluşur. Büyük bir kısmı kalıtım olarak kuşaktan kuşağa geçer.

Bazı ağ tabaka rahatsızlıkları ve zehirlenme sonuçlarında da renk körlüğü oluşabilir. Erkekleri kadınlardan daha sık etkileyen renk körlüğün günümüzde oldukça tedavisi var olan ve iyileşme sağlayan göz hastalıklarıdır.

 Renk Körlüğü Nasıl Ortaya Çıkar?

Yaygın olarak doğuştan renk körlüğünde; renkleri soluk bir biçimde kişiler algılar. Doğuştan olan ve daha sonradan renk körlüğü yaşayan kişilerin arasında farklar vardır. Yoğun odaklı baktıklarında bulanıklaşma, grimsi veya başka renkleri ayıt ederken epey zorlanırlar. Renk körlüğü günlük yaşantıda sorun oluşturmaz, ancak belirli verilen görevdeki işlerde çalışamaz.

Retinadaki ışığa karşı duyarlı olan hücrelerin dalga boylarındaki işlevlerini kaybetmesi ve tepki verilmemesi sonucu ortaya çıkar. Çeşitleri ise; hafif, orta veya şiddetli bir şekilde olabilir. Şiddetli olmasını bekleyen kişiler daha sonra renkleri ayırt etmede zorlandıkları için tedavide geç kalmış olabilir. Bu yüzden ne kadar erken tedaviye başlanırsa olumlu başarı sonuçları elde edilir. Renk körleri olan kişiler sürücülük ve denizcilik alanında çalışamazlar. Bunun nedeni körlüğü daha çok rahatsız edeceği için uygun iş ortamları seçilmesi uygun görülür.

 Renk Körlüğü Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

 Günümüzde renk körlüğü tedavisi tıbbi olarak tamamen tedavi etmek mümkün olmaz. Herhangi bir cerrahi yöntemle düzeltme işlemi gerçekleşmez. Tedavisi olmadığı için çözümü vardır. Şuanda yaygın olarak kullanılan en geçerli çözüm yöntemi Kromajen sistemi olarak bilinir. Bu sistem özelliği sayesinde renk körlüğü yaşayan kişilere özel olarak üretilmiş filtreli kontak, lensler ve gözlükler tercih edilir. Bu sayede bu sistemlerin kullanım sağlanması renk körlüğü bozukluluğunun önüne geçmesine yardımcı olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar