Fsi motor nedir? nasıl çalışır?

Klasik motorları bilmeyen yoktur farklı sistemlerde çalışan değişik motor sistemleri geliştirilmiştir. Biz bu yazımızda Fsi motor nedir, nasıl çalışır ve özellikleri nelerdir kısaca açıklamaya çalışacağız.
Fsi motor nedir?

Fsi motoru bilinen diğer klasik motorlardan ayıran özellik yakıt yakma sistemidir. Fsi motorda yakıt enjeksiyondan direk silindire püskürtülmektedir.

Bir farkta yakıtı püskürtme basıncıdır klasik motorlar püskürtme basıncı 3-5 bardır. Fsi motorlarda basınc 100 bara kadar çıkmaktadır. Burada amaç yakıtı daha atomize hale getirip hava ile daha kaliteli bir karışım sağlamaktır.

Fakat bu basınç parçaları nasıl etkiler basınç altında çalışan parçaların ömrü daha kısamı sürer tartışılan konulardan bir taneside bu dur. Klasik motorlarda 3-4 bar basınç yaparken fsi motorlarda uzun vadede 100 barı bulduğu için basınç altındaki parçaların ömrü kısalıp kısalmadığı düşündürücüdür.

Fsi motor nasıl çalışır

Yakıt enjeksiyondan direk silindire püskürtülmekte. Hava ile yakıt (sırasıyla 14 ile 1 birim)karışım silindir içerisinde homojen (eşit)olarak dağılıyor. Buna karşılık şehir içerisinde kullanımlarda veya konforlu sürüşlerde otomobil düşük devirlerde kullanılıyorsa motor Fsi moduna geçiyor.

Avantajı düşük devirlerde daha homojen karışım elde ederek performans ve yakıt ekonomisi sunmasıdır.

Fisi sisteminin yakıt yakma sistemi farklı olsada diğer motorlardan tek farkı yakıt yakma sistemidir. Avantajı yüksek devirde daha az yakıt yakmasını sağlamasıdır. Sizde düşüncelerinizi yorum yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar