BURUN SPREYLERİ ZARARLI MI?

Burun tıkanıklığı grip ve nezle gibi çok yaşanan sağlık problemlerinin yansıra burunda söz konusu olan bir eğrilik ya da deformasyon sebebi ile burun spreyleri sıklıkla kullanılmaktadır.
BURUN SPREYLERİ ZARARLI MI?
Spreyler sayesinde nefes almada yaşanan güçlükler aşıldığı için nerdeyse bağımlı olma durumuna kadar gelmiştir. Nefes almada yaşanan problemlere istinaden hekimler tarafından da reçetelerde yazılan burun sprey kullanımları 4 günden fazla kullanılmamak üzere verilir. Bu önemli noktanın amacı bağımlılık yaratmamasıdır. Devamlı kullanım yapmakla artık sprey kullanmadan rahat olamama hissi alışkanlık modunun yaratılmasında etkendir.

Burun Spreyleri Zararlı Mıdır?

Burun spreyleri hekim kontrolünde verilen özellikle rahat nefes almada yardımcı olan bir detaydır ancak kullanım süresi 4 günden fazla olmamasına özen gösterilir. Özellikle kalp hastaları için burun spreyleri kullanılırken dikkatli olunması önerilir. Uzman hekim kontrolünde her ilaç gibi spreylerde bilinçli kullanılmalıdır.

Burun Spreyi Alışkanlığından Kurtulmak

Sıkça yaşanan bir problem olan burun tıkanıklığına genelde önerilen burun spreyleri belirtilen süre dışında kullanıma devam edildiği sürece işin sonu bağımlılığa kadar ilerler. Hatta - hatta bu durumla karşı karşıya kalındığında sprey bıraktırma tedavisi uygulanır. Bir diğer bağımlılığı önleyici yöntem ise hastayı yaşadığı sıkıntılı durumdan cerrahi yöntemle kurtarmaktır. Böylelikle sprey bağımlılığı riski ortadan kaldırılmış olur. Burun sprey bağımlılığı madde bağımlılığı ile eşdeğerdir.

Burun spreyleri burun etleri içindeki damarların büzülerek küçülmesine neden olur bu da burundaki tıkanıklığın açılmasında etkendir. Ancak bu etki geçici bir süredir. Etkisi geçince tekrar kullanım gerektirir. İşte bu tekrar kullanımlarda alışkanlık yaratır. Böylelikle deyim yerindeyse kısır döngü başlar yani spreyle birlikte yaşamak durumu başlar.

Aslında hiçbir ilaç için sınırsız kullanım güvencesi diye bir durum yoktur. Her ilacın kendince zararları vardır. Gereksiz her kullanımla bu zararlar bir - bir ortaya çıkar. Burun spreyinde de olay damarların devamlı büzülmesidir. Devamlı büzülme durumu da kanamalara, orta kıkırdak delinmesi gibi durumlara kadar sebebiyet verebilir.

Bağımlılıktan Kurtulmak İçin Sprey Kullanmayı Bırakın

Bağımlılıktan kurtulmak için tabi ki en önemli adım sprey kullanmayı bırakmak olacaktır. Eğer kişide gribal enfeksiyon sebebi ile kullanma dışında bir sıkıntı yoksa bu süreç çok daha kolay olur. Ancak burunda yaşanan bir deformasyon söz konusu ise bu sefer tek çare cerrahi olarak sorundan kurtulmaktır. Bu sebeple uzman bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurup yaşanan sıkıntı bire bir çözülmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar