Yunus emre'nin turbesi nerededir

Yunus Emre türbesinin nerde olduğu kesin olarak bilinmemekte bir çok yer gösterilmekte bu yerlerin için de Karaman daha ağır basmakta çünkü Evliya Çelebi seyahatnamesinde Yunus Emrenin mezarı hakkında bahsetmektedir.
Yunus emre'nin turbesi
Eskiden kayıt ve arşivleme işlemi yapılmadığı için bazı büyük zaatların mezarlarıda belli değildir. Yunus Emreyi tanımayan neredeyse yoktur kendisi şair ve erendir türbesi kesin olarak bilinmemektedir kabri bir çok yerde işaret edilir fakat kesin olarak nerde olduğu bilinmez. Kabri nerde olursa olsun bizim kalbimizde yeri büyüktür.

Tahminlere göre bu iller; Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy, Karaman'da Yunus Emre Camii avlusu, Bursa; Aksaray ile Kırşehir arası, Manisa; Kula ile Salihli arasında Emre Sultan köyü, Erzurum, Duzcu köyü, Ordu'nun Ünye ilçesi, Isparta'nın Gönen ilçesi, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesi, Sivas yakınında bir yol üstü, Tokat'ın Niksar ilçesinde kabri olduğu söylenmekte.

Yunus Emrenin türbesinin kesin olarak nerde olduğu bilinmemekte fakat Evliya Çelebi Yunus Emrenin Karamanda yattığına dair seyahatnamesinde; ”Kirişçi Baba Camiinde Yunus Emre Hazretleri merkad’i (mezarı) bulunmaktadır.

Anın Türkice tasavvufane ebyat-ı eş’arı, ilahiyatı meşhur-ı afaktır.” Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu şekilde bahsetmiştir yani bu demektirki Karaman bu seçenekler arasında en ağır basanıdır. Aslında türbenin nerde olduğu önemli değildir önemli olan Yunus Emre gibi bir insanın izinde gitmektir O evliya bir zaattı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar