Yasal Evlenme İzni Kaç Gündür?

Evlilik izni, genel olarak sadece memurlar için geçerli değil aynı zamanda işçiler için de bu izinden faydalanma durumu geçerli oluyor. 4857 ayılı İş kanununa göre düzenlenmekte olan bu kanun çerçevesinde memurların izin günleri ise evlilik durumlarında 657 sayılı devlet memurlarına göre düzenlenmektedir.
Yasal Evlenme İzni Kaç Gündür?
Evlilik süreci, yorucu aynı zamanda birçok işlemlerin yapıldığı bir evre aşaması olduğu için izin talep etme hakları her iki sınıf grubunda da olmaktadır.

Memurların Evlilik İzni

657 sayılı, devlet memurları kanunu çerçevesinde 104. maddesinde yer alan mazeret izni başlığı adı altında Memurlara eşinin doğum yapması durumunda yaklaşık 10 gün izin hakkı bunun haricinde kendisinin veya memurlarının çocuklarının evlenme durumunda çocukların evliliklerinde kart anne ve babanın kardeş ölümlerine dahi ise 7 gün izin hakkı verilmektedir. Şeklinde kanun çerçevesinde yer almaktadır. Buradaki kanun maddelerinde de anlaşıldığı üzere memurlar için evlilik izin hakkı 7 gün verilmektedir.

 İşçinin Evlilik İzni

4857 sayılı kanun çerçevesinde işçi sınıfının evlenmesi evlat edinmesi anne ve babanın eşinin çocukların ölümü halinde 3 gün verilmektedir. İzin olarak işçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin verilmektedir. Kanunlar çerçevesinde, bakıldığı zaman da evlilik izin süresi 3 gün olarak verilmiştir işçinin evlilik izinleri iş sözleşmelerinde Eğer anlaşılırsa arttırılabilir bu süre ama kesinlikle azaltılma durumu olamaz.

Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? 

Evlilik izinleri, hem memur hem de işçi sınıfları evlilik izinlerini çok önceden kullanamıyor. Evlilik izni kullanımlarında nikah zamanı ve gün tarihlerinin alınması yani gün ve saat olarak her şeyin belli olması gerekmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleşeceği zaman aralıklarında ya da evlilik akdini  sonrasında da gerçekleştirilebilir.

Çalışan işçi  veya memur sınıfı bu haktan faydalanabilirler. Her iki sınıftan çalışan kişilerin birden fazla evlilikleri de dahi olsa her evliliklerinde ayrı ayrı izin talep edebilirler izin günleri kanunlar çerçevesinde hafta sonu hafta sonları sayılarak dahil edilemez iş günleri içerisinde evlilik izinleri geçerlidir. Evlilik izinleri Nikah tarihi alındıktan sonra nikah tarihlerinden önce işverene bir dilekçe verilerek bildirilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar