Yasal Doğum İzni Kaç Gündür?

Her çalışan kişinin izin hakları vardır. Evlilik izni, doğum izni ve süt izni gibi bazı izin türleri mevcuttur. Anne adaylarının en çok araştırdığı izin türlerinin başında doğum izni gelmektedir. 4A ve 4B statüsünde olan anne adayları bu izinden faydalanabilmektedir. Ayrıca eşi sigortasız olan sigortalı erkekler de bu izinden yararlanabilirler.
Yasal Doğum İzni Kaç Gündür?

Yasal Doğum İznine Ait Şartlar Nelerdir?

Yasalar kapsamında çalışan anne adaylarına raporla izin hakkı tanınmaktadır. Yasalar kapsamında doğum izni için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar:

1.    Normal doğumlara toplam 16 hafta, çoğul gebeliklere ise toplamda 20 hafta doğum izni verilebilmektedir. Bu süre annenin sağlığına ve yaptığı işe göre uzatılabilir.

2.    SSK'lı kadınlar doğum izni haricinde, hamilelik sürecinde de doktor kontrolleri için ücretli izin hakkına sahiptirler.

3.    Doktorun tavsiyesi üzerine hamile kadının yaptığı işin niteliği değiştirilebilir veya hafifletilebilir.

4.    16 haftalık doğum iznini tamamlayan kadınlar, dilerse 6 aya kadar ücretsiz izin alabilmektedirler.

5.    Doğumdan sonra SSK'lı kadınların günde 1,5 saatlik emzirme izni bulunmaktadır. Bu izin çocuk 1 yaşına girene kadar geçerlidir.

Doğum İzni Ne Zaman Alınmalıdır?

Çalışan hamile kadınların doğum izinleri 40 hafta üzerinden hesaplanmaktadır. Toplam 16 haftalık doğum izninin ilk 8 haftası doğumdan önce ve son 8 haftası doğumdan sonraya aittir. Ancak doğum izninin başlangıcında doktorların raporu öncelik olarak tutulmaktadır. Bu yüzden gebeliğin 32. haftasında doktordan rapor alınmalıdır.

Doktordan alınan rapora göre gebeliğin 37. haftasına kadar çalışmasında sakınca görülmeyebilir. Doktorun böyle bir rapor yazması halinde doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edilebilir. Ancak diğer 5 haftalık izin hakkı da silinmeden doğum sonrasına aktarılmaktadır.

Babalar İçin Doğum İzni Süresi Nedir?

4857 sayılı iş kanununa göre artık sigortalı işçi babalar da eşlerinden dolayı doğum izni alabilmektedirler. Sigortalı işçilere bu süre 5 gündür. Ücretli izin hakkı olan bu 5 gün tatil günlerine denk gelirse, tatil günleri de bu 5 günden sayılacaktır. Devlet memuru olarak çalışanlar, 657 sayılı devlet memurları kanununa göre 10 gün izin kullanabilirler. Bu izinden yararlanabilmek için doğum gerçekleşmiş olmalı ve bebek sağ olmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar