LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tüm dünya üzerinde varlığını her geçen gün daha fazla hissettirmekte olan Lösemi hastalığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kan kanseri olarak da anılmakta olan bu hastalık oldukça büyük riskler içermektedir.
LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle erken teşhisin oldukça büyük önem taşıdığı hastalık hakkında bilinmesi gerekenler arasındadır. Vücutta kan hücrelerinden kemiğe kadar birçok hücreyi olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Kemikte bulunan ilik içerisindeki hücrelerin bazı sebeplerle fazla büyümesi sonucunda Lösemi hastalığı oluşmaktadır. Özellikle çocuklarda yetişkinlere oranlar daha sık görülmektedir.

Lösemi’yi Tanıyalım

Farklı türlerde ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri de buna bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Farklılaşan belirtilerin yanında;

•    Aniden yükselen ateş,
•    Sürekli oluşan baş ağrısı,
•    Gece terlemeleri,
•    Kemik ve eklemlerde görülen ağrılar,
•    Lenf bezlerinde görülen şişkinlikler gibi benzerlik gösteren belirtileri de bulunmaktadır.

Bütün bu belirtilerin değişkenlik göstermesinin en büyük sebepleri arasında yer alan bir faktör de lösemi hücrelerinin vücuttaki sayısı ve hangi bölgeleri yer edindikleridir. İki ayrı grupta incelenmekte olan Lösemi hastalığı Akut lösemi ve Kronik lösemi olarak adlandırılmaktadır.

Lösemi Türleri Nelerdir?

Oldukça önemli bir kanser türü olarak bilinmekte olan lösemi de sinsi bir tür olarak bilinen Kronik löseminin tehlikesi daha yüksektir. Hiçbir belirtiye yer vermeyen bu kanser türünün anlaşılabilmesi için yapılması gereken tek şey kan testidir.

Bu nedenle bu sinsi hastalığın teşhis edilebilmesi adına en az 6 ayda bir kan testi yaptırmak gerekmektedir. Akut lösemi ise birçok belirtiyi bir arada barındıran bir kanser türü olarak bilinmektedir. Hastayı doktora gitmeye mecbur bırakacak kadar ciddi belirtiler göstermektedir. Hızla insan vücudunda yayılmakta olan Akut lösemi Kronik lösemiye göre oldukça belirgindir.

Lösemiyi Oluşturan Nedenler

Bu kanser türüne neden olan etkenler arasında en büyük önem aşırı derecede radyasyona maruz kalmaktır. Sigara kullanmak, genetik sorunlar, birçok kimyasala maruz kalmak başka bir kanser hastalığı geçirerek kemoterapi görmüş olmak gibi nedenler de lösemiyi tetiklemektedir.

Fiziksel muayene ve belirli testler sonrasında teşhis edilmekte olan bu hastalık türünde beslenme de oldukça önemli bir faktördür. Dengesiz ve düzensiz olan bir beslenme lösemiyi son derece tetiklemektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar