Hiperaktif (Hiperaktivite) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Hiperaktivite kelime anlamı ile yerinde duramayan, hareketli, aceleci ve aşırı hal ve davranışlarda bulunan kişilere istinaden kullanılır. Hiperaktivite bir öğrenme güçlüğü değildir ancak öğrenmeye engel olan davranışsal veya dikkatin bir türlü toplanamadığı durumlar gösteren beynin bir fonksiyonudur. Hiperaktivite anne karnındayken başlar. Hayata geldikten sonra da zor uyumalar, devamlı ağlamalar görülür.
Hiperaktif (Hiperaktivite) Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Çocukluk dönemi de son derece hareketli geçer. Beraberinde yaşanılan uyum sorunları sebebiyle de geçimsiz ve davranışlarda sorunlar yaratan çocuklar olma haline dönüşürler. Okul döneminde de hem öğretmenleri hem arkadaşları ile sinirlilik, inatçılık, hareketlilik, dikkat dağınıklığı gibi haller yaşanır.

Ders yapma zamanlarında da zor ödev yapma, bir türlü dikkatini toparlayamama, ders esnasında sabit duramama gibi sorunlar yaşanır. Olağan dışı hareketlilik hali gerek okul hayatında gerek sosyal hayatında arkadaşların uzaklaşmasına neden olmaya başlayınca da hiperaktiv kişide öz güvende düşüklük, depresif ve kaygılı olma durumu meydana gelir.

Hangi Durumlar Hiperaktivite Örneğidir

Çocukta dikkat eksiklikleri başlamışsa, okula gitmek istemiyorsa, kurallara uymada zorluklar varsa, derslerde sıkılıp dolaşmalar başladıysa, konsantre olamıyorsa, arkadaşlarına karşı davranışları sert ve uyumsuzsa, öfke kontrolünü elinde tutamıyorsa hatta zarar verici hale geliyorsa bunlar belli başlı örneklerdir.

Hiperaktivite Bozukluğu ve Dikkat Eksikliği 

Dikkat eksikliği tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Başta okul olmak üzere bu rahatsızlıkta en önemli tedavi destek olmak yönündedir. Doktor kontrolünde ilaçlar verilebilir ve bu ilaçlar başarı getirir. Aynı zamanda psikolojik anlamda da desteklenme sağlanırsa çok daha etkili ve kalıcı olur.

Erkek çocuklarda hiperaktivite çok daha fazla görülür. Ergenliğe geçiş döneminde hiperaktiflik yerini dikkat eksikliğine bırakır. Gerek iş hayatında gerekse sosyal ya da özel hayatında sorunlar yaşar. Anti sosyal davranış sorunları sergilemeye başlar. Bu da arkadaş edinmede veya var olan arkadaşlarla olan iletişimde sorunların yaşanması, iletişimde yetersizlik payının her geçen gün artması demektir. Hiperaktivite bir zeka geriliği, öğrenme güçlüğü değildir, tedavi ile olumlu cevaplar alınabilir. İlaç tedavisi yanında aile desteği, öğretmen ve doktor desteği büyük önem taşır. Çocuğun yetiştirilmesi ve eğitimi tedavi esnasında tüm detayıyla dikkate alınmalıdır

Yorumlar

Popüler Yayınlar