Bağırsak İltihabı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak iltihabı bağırsak üzerindeki ince zar dokusunun iltihaplanarak bağırsağın işlevini yerine getirememesi şeklinde tanımlanabilir.
Bağırsak İltihabı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Belirtileri Nelerdir?
Her ne kadar belirtileri belirgin olarak görülse de insanlar biraz ihmalkar davrandıklarında ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle birtakım gıda zehirlenmeleri sonucunda ortaya çıkıyor gibi görünse de farklı şekillerde de ortaya çıktığı görülmüştür.

Bağırsak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak iltihabı insanlarda farklı şekillerde kendini gösterebilir. Karın bölgesinde ağrılar oluşturarak ya da kramlar şeklinde ortaya çıkabilir. Kişinin dışkısında kan görmesi ya da kanlı idrar çıkarması, hızlı kilo kaybı, kansızlık görülmesi gibi birçok belirtisi bulunabiliyor. Aynı zamanda iltihaplanmaya bağlı olarak ateş, aşırı terleme, bulantı, kusma ve eklem ağrıları da insanlarda görülen bağırsak iltihabı belirtileri arasında yer alıyor.

Bağırsak İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Hastalık farklı belirtiler gösterdiği gibi farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabiliyor. Bağırsak iltihabı genel olarak neyden kaynaklandığı tam kestirilemeyen bir hastalıktır. Ancak daha çok bozuk olan gıdaların tüketilmesi sonucunda ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Buna ek olarak genlerden gelen bazı aktarımlar neticesinde de bağırsak iltihabı oluşabiliyor. Çevresel ve psikolojik durumlarda bağırsak iltihabını tetikleyen nedenler arasında sayılabilir.

Bağırsak İltihabı Tedavisi

Nedenleri ve belirtileri farklı olan bağırsak iltihabında da tek bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastalığın şiddetine göre bir tedavi süreci uygulanıyor. Tedavi sürecinin ilk aşaması hastalığın ortaya çıktığı nedeni tam anlamı ile saptayabilmektir. İlk etapta yan etkisi az olan ilaçlarla tedavi başlatılır ve hastalığın durumuna göre hastalığı bastıracak biraz daha güçlü bir ilaç tedavisine başlanır.

Ancak bu tedavi süreci uzman doktor eşliğinde yapılmalıdır. Bağırsak iltihabı olan hastaların bol su içerek sıvı takviyesi almaları gerekiyor. Su kaybını ciddi oranda yaşayan hastalara damar yolu ile sıvı takviyesi de yapılabiliyor. Bakteriden kaynaklanan iltihaplar karşısında antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

İnsanlar bağırsak iltihabı konusunda tekrardan sorun yaşamak istemiyorlarsa belli kurallara dikkat ederek yaşamak zorundadırlar. Tuvalet sonrası ellerin yıkanması son derece önemlidir. Yemek yerken kullandığınız eşyaların temiz olmasına çok dikkat edin. Et ve et ürünleri ile ilgili olan yemeklerin iyi pişmesine özen gösterin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar