AKUT NEFRİT VE KRONİK NEFRİT NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Günümüzde çok yaygın olan bir böbrek hastalığı türüdür. Böbrek iltihaplanması demektir. Hastalık zamanında tedavi altına alınmazsa çok ciddi sorunlara sebep olmaktadır.
AKUT NEFRİT VE KRONİK NEFRİT NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Hastalık daha çok ileri yaşlarda, hamilelerde görülmektedir. İltihaplanma her iki böbrekte de olabilir sadece birinde de olabilir. Karın ve karnın sağ veya sol bölgesinde aşırı derecede sancı olmaktadır. Çok fazla ağrısı olan bir hastalıktır. Akut nefrit ve kronik nefrit olmak üzere iki türü vardır.

Akut Nefrit  ve Kronik Nefrit

Akut nefrit: Akut nefrit tedavi altına alınabilir. Hastalığın ilerlemediği belirtilerin daha az olduğu böbrek iltihabı türüdür. Tedavi ile daha kısa sürede iyileşme gösterebilir.

Kronik nefrit: Kronik nefrit, akut nefritin ileri aşamasıdır. Akut nefrit tedavi altına alınmazsa adından da anlaşıldığı gibi kronik bir hal alır. Belirtileri daha ağırdır.

Akut Nefrit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri bireyden bireye, kişinin bağışıklık sistemine ve hastalığın seviyesine göre farklılık göstermektedir. Her böbrek hastalığında görülen belirtilerin aynısı da görülebilir. Ama belirtileri normal böbrek hastalığından farklı da olabilir. Belli başlı belirtileri;

•    İdrardan kan gelmesi,
•    Normalden fazla sık sık idrara çıkılması,
•    Baş ağrısı ve baş dönmesi,
•    Vücutta şişlik özellikle kol ve bacaklarda,
•    Bulantı ve kusma sıkıntısı,
•    Sürekli idrara çıkılmasına rağmen idrarda azalma gibi durumlardır.

Sancı ve ağrı da bu belirtilerle beraber çok sık yaşanmaktadır. Hastalığın sebepleri arasında da her böbrek hastalığının sebebi olan su tüketiminin az olması başta gelmektedir. Düzensiz, yetersiz beslenme ve genetik fonksiyonlarda böbrek hastalıklarının oluşmasına sebep olmaktadır.

Akut Nefrit Tedavisi

Hastalığın belirtilerinin görülmesi ile mutlaka doktora gidilmelidir. Hastalığın aşaması ve kişinin durumuna göre doktor tarafından uygun testler yapılarak tedavi başlatılabilir. Hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi yapılabilir. Bazı durumlarda da cerrahi müdahale ile tedavi başlatılabilir. Cerrahi müdahale hastalığın daha ileri aşamada olması durumunda yapılmaktadır.

İlaç tedavisi dışında doktor tarafından hastaya diyet uygulanabilir. Hastalığa neden olan mikroplar tespit edilebilir. Buna göre doktor tarafından tedavi uygulanır. Doktorun vermiş olduğu tedaviye düzenli uyulduğunda hastalığın belirtileri azalacaktır. İlaç tedavisinden sonra tekrar doktor kontrolüne giderek olumlu sonuç alabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar