APSE NEDİR? NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

Deri yüzeyinde oluşan, pembeden kırmızıya dönük renge sahip şişliklerdir. İçerisinde saydam sıvı bulundurur. Elle hissedilebilirler ve vücudun her yerinde rastlanabilir. Ancak en çok görülen yerler sırt, yüz, omuzlar ve kalçadır.
APSE NEDİR? NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?
Kıl köklerinin yoğunlukla bulunduğu bölgelerde apse daha sık görülebilir. Çoğu apse zararsız olmaktadır ve tedavisiz geçebilmektedir. Reçetesi satılan ilaçlar yardımıyla da iyileşme sağlanabilmektedir.

Bu her zaman bu kadar kolay değildir bazı apselerin tedavi süreci oldukça güçtür. Nadiren olsa tedavi edilemeyen apseler ölümcül sebepler doğurabilmektedir. Diğer enfeksiyonlar düşünüldüğünde apse tedavisinde kullanılan antibiyotikler tek başına yetersiz kalabilirler. Doktor muayenesinden geçmek en mantıklı karadır.

Apse Ve Belirtileri

•    Titreme,
•    Ateş,
•    Apsenin görüldüğü yerde kendini belli etmesi,
•    Hissedilen bölgede kızarıklık ve şişlik,
•    Acı ve hassasiyet duyma,
•    Derinin altında hissedilen sert kitle.

Tedavi edilemeyen akneler deri altından kana ulaşarak kan dolaşımını bile etkileyebilir.

Apse Oluşum Nedenler Nelerdir?

Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar sonucu meydana gelmektedir. Bakteri taşıyan bir bireyle temas halindeyseniz, kişisel temizliğinize dikkat etmiyorsanız, diyabet rahatsızlığınız varsa apse oluşumuna zemin hazırlamış olursunuz. Kıl kökü apse oluşumundan oldukça etkilidir. Eğer kıl kökü deri altında sıkışır ve dışarı çıkamazsa kıl kökü iltihaplanmaya başlar. Bu durum halk arasında kıl dönmesi olarak anılır. Apseler ise genellikle kıl dönmesi durumundan kaynaklanmaktadır.

Apse Nasıl Geçer? Ve Tedavisi Nedir?

Küçük apseler kendiliğinden dökülerek iyileşebilir ve tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak büyük apselerde durum böyle değildir. Büyük apselerde kullanılan yöntem antibiyotikler ve drenaj işlemidir.

Drenaj işlemi derinin altına iğne sokulması ve apsenin içindeki sıvının boşaltılması işlemidir. Çoğu küçük apse evde tedavi edilebilir. Sıcak kompres yaparak ılık temiz bir bezle apsenin üzerine baskı uygulayarak apseyi iyileştirebilirsiniz.

Apse Ve Korunma Yöntemleri

•    Kesikler ve yaralar mutlaka sarılmalıdır.
•    Su ve sabunla mutlaka eller yıkanmalı ve anti bakteriyel ürünler kullanılmalıdır.
•    Ellerin temizliğine çok önem vermelisiniz.

Ayrıca kullanılan çarşaflar, havlular, diş fırçaları ve makyaj malzemeleri mutlaka kişisel olmalıdır. Başkalarıyla paylaşmayacağınız eşyalarınızı temiz bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde kesik varsa ve çarşafınıza elbisenize bulaştıysa mutlaka kaynar suda yıkamalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar