Temizlik hastalığı nedir, belirtileri nelerdir

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinen ciddi rahatsızlıklardan biridir en çok kadınlarda görülmekte erkeklerde görülmediği anlamına gelmez erkeklerde sadece kadınlara oranla daha az görülür.
Temizlik hastalığı nedir
Kişi bulaşık makinesinin benden daha temiz yıkayamaz kendisinin bulaşıkları yıkadığı önemli psikolojik rahatsızlıktır sadece kendini etkilemez cevresindeki kişileride olumsuz etkiler.

Bazı kişilerde aileden gelen temizlik alışkanlıkları farklı tabi elbette temiz olunması gerekli fakat temizlik hastalığı dediğimiz rahatsızlık kişinin bir şeyi 10 kere yıkaması sonucu o şeyin temiz olduğuna inanmayıp tekrar yıkaması gibi durumlar söz konusu bu hastalık kişinin çevresindeki insanlarıda etkilemekte örneğin kapı kolunun temiz olmadığına inanarak dokunmaması. Hastalığa yakalanan kişilerin korkmasına gerek yok tedavisi mümkün.

Temizlik hastalığının bazı belirtileri

Her nesnede mikrop var sanıp temizlemeden dokunmaktan çekinme.

Banyo yaparken temizlendiğine inanmayıp tekrar yıkanması.

Ev temizliğinde tekrar tekrar evi temizlemek.

Simetri ve düzen takıntısı.

Eskiyen eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi gibi daha bir çok belirtileri görülmekte yani kafasında soru işareti hiç eksik olmaz.

Eğer bende bu hastalıktan şüpheleniyorum diye düşünüyorsanız bazı belirtiler, takıntılar sizde de mevcutsa korkmadan çekinmeden doktora başvurmak en mantıklısıdır doktor tavsiyesi üzerine tedavi uygulanması en doğru olandır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar