Tansiyonu Ne Dengeler? Tansiyon Neden Çıkar?

Kanın pompaladığı basınç miktarına, tansiyon denilmektedir. Büyük tansiyon, atardamarlara pompalanan kanın basıncının, ölçülen değeridir. Bu basınç, ulaşılabilen en yüksek değerdir. Dinlenme halinde ise, yavaşlayan basınç miktarı, küçük tansiyon şeklinde adlandırılır.
Tansiyonu Ne Dengeler? Tansiyon Neden Çıkar?

Sağlıklı ve Yetişkin İnsanlarda Normal Tansiyon Değerleri

Yetişkin bir insanda, normal kabul edilebilecek tansiyon değerleri şu şekildedir. Büyük tansiyon, 120 MMHG, küçük tansiyon ise, 80 MMHG olması en idealidir. Tansiyon ölçüleri, bazı saatlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden, günde belli zaman aralıklarıyla ölçülen, aynı iki sonuç önem taşır. Bu sonuçlar, iki gün ölçülerek, gözlemlenir. Büyük tansiyonun, 140 MM HG olması risk grubu göstergesidir. Küçük tansiyon için de 90 MM HG üzeri olanlar için, aynı ifade kullanılır.

Tansiyonu Arttıran Temel Etkenler Nelerdir

Tansiyonu arttıran temel etkenleri sıralayacak olursak:

•    İleri yaş grubunda olanlarda, görülme sıklığı fazladır. Özellikle, bu yaş grubundakiler de en sık görülen hipertansiyondur.

•    Kilolu kişilerde görülme oranı fazladır. Özellikle, günümüzde artan obezite sorunları, beraberinde tansiyon problemini de getirmektedir.

•    Sağlıksız yaşam koşulları, tansiyon problemini de tetikler. Düzenli beslenme, egzersiz ve yürüyüşler, sağlıklı bir yaşam için temel faktörlerdir. Tansiyonun dengelenmesi için de önem taşır. Stres ve alkol de tansiyonun yükselmesine, zemin hazırlayacaktır.

•    Şeker hastalığı olan kişilerde, yüksek tansiyona eğilim fazladır. Diyabetli hastaların, bu konuda dikkatli olmaları önem taşır.

•    Genetik faktörler ile, tansiyon arasında yakın ilişki bulunur. Aile büyüklerinde tansiyon problemi olanlar, %60 risk grubundadır.

Tansiyon Yükselmesine Karşı Alınabilecek Önlemler

Öncelikle, yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin, doktor kontrolünde olmaları önem taşır. Doktorun önerdiği ilaçların, düzenli kullanımı önem taşır. Tansiyon problemi yaşayan kişilerin, günlük aktivitelerine, yürüyüş ve egzersiz programları yerleştirmeleri önemlidir. Alkol alışkanlığı varsa, bırakılmalıdır.

Beslenme düzeninde de bazı değişikliklerin yapılması önem taşır. Yağ ve tuz kullanımı azaltılmalı, doymamış yağ ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Kızartma ve yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Sigara kullanımının sonlandırılması, önerilir. Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır. Mümkünse bu konuda, stres düzenleyici yöntemler uygulanmalıdır. Ülkemizde, yüksek tansiyonun görülme oranı %30’un üzerindedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar