Obezitenin Nedeni Nedir? Obeziteyi Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Obezite, insan vücudunda sağlığı riske atacak biçimde aşırı yağlanma sonucu oluşan bir durumdur. Bir insana “obez” diyebilmek için bazı hesaplamalar yapılması gerekmektedir. Bunun için de beden kütle indeksi hesaplaması yapılmaktadır.
Obezitenin Nedeni Nedir? Obeziteyi Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Beden kütle indeksi; kişinin bulunduğu kilonun, boyunun karesine bölünmesi ile bulunmaktadır. Bölündüğünde eğer sonuç 30’un üzerinde çıkarsa obez, 40’ın üzerinde çıkarsa morbid obez olarak adlandırılır. Morbid obezite ise kısaca, kişinin yaşam süresini kısaltacak şekilde aşırı kilolu olmasıdır. Morbid obez olan kişiler bütün hastalıklara davetiye çıkarmış demektir. Mutlaka uzman desteği almak yararınıza olacaktır.

OBEZİTE HESAPLAMA FORMULÜ VE BEDEN KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMA

Obezitenin Nedeni Nedir?

Obezite vücutta fazla yağ birikmesi olduğu için oluşmasının nedeni de kişinin harcadığı enerjiye karşılık fazla miktarda kalori alması ve hareketsiz kalması nedeniyle alınan kalorilerin vücutta yağa dönüştürülmesi olarak da tanımlanabilir.

Obeziteye sebep olan aşırı kilo alımı, kişinin hareketlerinin kısıtlanmasıyla birlikte ciddi sağlık problemlerine sebep olmakta, yanında getirdiği hastalıklarla birlikte ölüme kadar götürebilmektedir.

Düzensiz beslenmek, hazır yiyecekleri fazla tüketmek, hareketsiz yaşam sürmek, kontrolsüzce yemek yemek, psikolojik bozukluklar, metabolik ve hormonal bozukluklar şekerli yiyecek ve içecekleri aşırı tüketmek kilo almakla birlikte iç organların da yağlanmasına sebep olmaktadır.

Obezitenin getirdiği hastalıkların başında diyabet(şeker hastalığı) gelirken bunu böbrek rahatsızlıkları, tiroid rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları, solunum yetersizlikleri, eklem rahatsızlıkları, felç(inme), uyku apnesi, meme kanseri, bağırsak kanseri ve prostat kanseri takip etmektedir.

Obeziteyi Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Aslında obeziteyi yenmek, kanserle savaşmaktan daha kolay bir durumdur. Tamamen kişinin iradesine hakim olmasıyla alakalıdır. Kişi sağlıklı yaşamayı içten istemeli, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını edinmeli, düzenli beslenmeli, hareketsiz yaşamı bir kenara bırakıp mutlaka ama mutlaka bir diyetisyenden destek almalıdır,

Obez bir birey obeziteyi yendikten sonra gut hastalığının, eklem hastalıklarının, polikistik over sendromunun, astımın, kolesterolün, karaciğer yağlanmasının da önüne geçmiş olur. Kendine olan güveni gelir, kendini daha mutlu hisseder. Bunun için dengeli beslenmeye mutlaka özen gösterin. Bu sayede istediğiniz sonuçlara sağlıklı bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar