Hangi ekmek sağlıklı

Sağlıklı ekmek için, sağlıklı ve temiz buğdayın olması gerekir. Buğday yetiştirmek için, atılan gübrelerin doğal olması  gerekir. Yumuşak ekmek midede çabuk hazmolur. Kuru ekmek geç hazmolur. Eskiler, yumuşak ekmek yapmak  için; sümter buğdayı, arı (kırmızı) buğdayla karıştırıp öğüterek elde edelerdi. Sümter  buğdayı nedir peki? Buğday sütlenince yani yeşilken biçilir.
Hangi ekmek sağlıklı
Güneşte kurutulur, patozla dövülür. Ya da arpa kaldırıldıktan sonra 2.ürün olarak buğday ekilirdi. Çok besleyici oldugu için Anadoluda hayvan yemi olarak ekilir. Sümter  buğdayından yapılan ekmek 10 gün boyunca yumuşak kalır. Un fabrikaları, sümter  buğdayı değerlendirebilir. Leziz bir ekmek yemek isteyen çiftçiler kırmızı buğday ile sümter  buğdayı karıştırarak un elde edebilir. 
Kepekli ekmek lifli oldugu için, bağırsaklar için çok faydalıdır.Kepeğin besin değeri güçlüdür. Hayvan besi yeminin ham proteini 14tür. Kepeğin ham proteini %14tür. Onun için Anadoluda sadece kepekle bile hayvan  beslenebilir.

Kepekli ekmek, en sağlıklı  ekmektir. Çavdarın besin değeri buğdaya göre azdır. Fakat çavdarın hazmı daha kolaydır. Çavdar verim olarak,buğdaydan daha verimlidir. Çavdarın başağı, buğday başağının 1,5 katıdır.
Maya  ise undan sonra en önemli konudur. Ekmeğe tat verir. Maya mideye  intikal ettiği için, sentetik mayalar sakıncalıdır. Anadolu'da hamur ekşitilerek maya yapılırdı. Nohut kırılır, bir bindona doldurulur üzerine kaynar su dökülür. 40-50 derecede akşamdan sabaha kadar bekletilirse nohut mayası elde edilmiş olur.
En sağlıklı ve leziz ekmek; doğal gübre ile ekilen buğday karışımı ile yapılan kepekli unla, ekşi hamur ya da nohut mayasıyla yoğurulup odun fırınında pişirilen katkısız ekmektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar