Hangi ekmek sağlıklı
Sağlıklı ekmek için, sağlıklı ve temiz buğdayın olması gerekir. Buğday yetiştirmek için, atılan gübrelerin doğal olması gerekir. Yumuşak ekmek midede çabuk hazmolur. Kuru ekmek geç hazmolur. Eskiler, yumuşak ekmek yapmak için; sümter buğdayı, arı (kırmızı) buğdayla karıştırıp öğüterek elde edelerdi. Sümter buğdayı nedir peki? Buğday sütlenince yani yeşilken biçilir.
Güneşte kurutulur, patozla dövülür. Ya da arpa kaldırıldıktan sonra 2.ürün olarak buğday ekilirdi. Çok besleyici oldugu için Anadoluda hayvan yemi olarak ekilir. Sümter buğdayından yapılan ekmek 10 gün boyunca yumuşak kalır. Un fabrikaları, sümter buğdayı değerlendirebilir. Leziz bir ekmek yemek isteyen çiftçiler kırmızı buğday ile sümter buğdayı karıştırarak un elde edebilir.
Güneşte kurutulur, patozla dövülür. Ya da arpa kaldırıldıktan sonra 2.ürün olarak buğday ekilirdi. Çok besleyici oldugu için Anadoluda hayvan yemi olarak ekilir. Sümter buğdayından yapılan ekmek 10 gün boyunca yumuşak kalır. Un fabrikaları, sümter buğdayı değerlendirebilir. Leziz bir ekmek yemek isteyen çiftçiler kırmızı buğday ile sümter buğdayı karıştırarak un elde edebilir.
Kepekli ekmek lifli oldugu için, bağırsaklar için çok faydalıdır.Kepeğin besin değeri güçlüdür. Hayvan besi yeminin ham proteini 14tür. Kepeğin ham proteini %14tür. Onun için Anadoluda sadece kepekle bile hayvan beslenebilir.
Kepekli ekmek, en sağlıklı ekmektir. Çavdarın besin değeri buğdaya göre azdır. Fakat çavdarın hazmı daha kolaydır. Çavdar verim olarak,buğdaydan daha verimlidir. Çavdarın başağı, buğday başağının 1,5 katıdır.
Maya ise undan sonra en önemli konudur. Ekmeğe tat verir. Maya mideye intikal ettiği için, sentetik mayalar sakıncalıdır. Anadolu'da hamur ekşitilerek maya yapılırdı. Nohut kırılır, bir bindona doldurulur üzerine kaynar su dökülür. 40-50 derecede akşamdan sabaha kadar bekletilirse nohut mayası elde edilmiş olur.
En sağlıklı ve leziz ekmek; doğal gübre ile ekilen buğday karışımı ile yapılan kepekli unla, ekşi hamur ya da nohut mayasıyla yoğurulup odun fırınında pişirilen katkısız ekmektir.
Yorumlar
Yorum Gönder