Çin seddi hakkında kısa bilgi

Eski insanların daha çalışkan ve zeki olduğunu tarihi yapılara baktığımızda anlarız günümüz teknolojisinin bile tarihi yapıları acaba yapa bilirmi diye düşünebiliriz.
Yazımızı okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız dağlık alana ozmanki şartlarla ne zorluklarla yapıldığını sağdece düşünmekle kalıyoruz.

Adından'da anlaşıldığı gibi çin seddi'nin nerde olduğunu bilmeyen yoktur sanırım.

M. Ö. 221 ile M. S. 608 yılları arasında inşaatı başlanılan çin seddi'ne ne amaçla yapıldığına dair  tarihciler bir çok görüşler ortaya koymuşlardır bunlar; Ülkenin sınırlarını başta Hiung-nu olmak üzere kuzeyden Çin'e karşı Moğol ve Türk boylarının saldırısına karşı savunmak.

Uzun savaşlar sonunda yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak. Ülkeden kaçışları önlemek. Ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek gibi görüşler ortaya konmaktadır. İnşaatın'da 1.800.000 işçinin çalıştırıldığı söylenmektedir.

Özellikleri

Her ne kadar ne amaçla yapıldığına dair fikirler değişik olursa olsun burdaki tek amacın savaşlardan kaynaklandığını anlaya biliriz. Günümüzde popilerliği oldukca arttığından çin seddi'ni görmek için ziyaretciler akın etmektedirler.

600 km uzunluğunda olan çin seddi'ni 20 den fazla ayrı ayrı krallık tarıfından tamamlanmıştır. Düşmanlara karşı korunmak için yapıldığı her özelliğin'den ortaya çıkmaktadır yüksekliği 4-6 metre kadardır kalınlığı ise 7-6 metre civarında olmakla üzerinden arabalar rahat geçmekte.

Düşmana karşı savunma yapmak için okcu delikleri düşünülmüştür 200 metre'de bir gözetleme kulesi yapılmıştır ayrıca kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi yapılmıştır. Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Özelliklerine baktığımızda savaşlara karşı üst düzey tedbirler alındığı ortada 7 Temmuz 2007 tarihinde dünyanın 7 harikasından biri seçilmiştir çin'in en eski ve en çok ilgi duyulan tarihi yapısıdır. Çin'in en eski ve en büyük tarihi eseri olan çin seddi restore edilelerek günümüzde turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kaynak: wikipedia.org

Yorumlar

Popüler Yayınlar