Böbrek taşına ne iyi gelir

Böbreklerinde taş olan kişiler böbrek taşının ortaya çıkardığı çekilmez ağrıyı çok iyi bilir toplumda taş dökme ve kum dökme gibi bilinen bu rahatsızlık hayatı olumsuz yönde oldukca çok etkilemektedir.

Bazı hastalarda taş küçük olur idrar yoluyla atılmaktadır bazılarıda büyük olduğu için şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Taş oluşumunu engellemek için dengeli beslenme önemli yeterince sıvı tüketmeye dikkat edilmesi ve eğzersiz yapılması gerekir.

İdrardaki sitrat maddesinin azlığı taş oluşumuna yol açmaktadır bazı hastalar verilen ilaçları kullanamaz fakat sitrat maddesinin bazı besinlerin yoğun olarak içermesi hastalara bu besinleri uzmanlar önermektedir. Aşşağıda bu gıdalar hakkında bilgiler bulabilir ve doğal tedavi edici besinleri öğrenebilirsiniz.

Böbreklerde taş neden oluşur

İdrarda koruyucu bazı maddeler var bunların en önemlisi sitrattır. Sitratın azlığı, taş oluşumuna yol açabilir. Bazı gıdalarda sitrat maddesinin daha yoğun olduğu ortaya konmuştur.
>

Sitratın yoğun olduğu gıdalar

Böbrek taşlarına iyi gelen besinleri ve sitrat maddesinin yoğun olduğu besinleri uzmanlar şu şekilde sıralıyor; Turunçgillerin taze sıkılmış suları. Hastalara limonu bir litrelik suya tamamen sıkmalarını ve çok hafif tatlandırarak içmeleri önerilir.

Hastaların taze sıkılmış portakal ve greyfurt suyu içmesi de benzer şekilde idrarda sitrat miktarını artırarak, koruyucu etki yapar. Limon, portakal ve greyfurt suyunun kullanımı kolay ve ilaca eşdeğer sitrat miktarı sağlayabildiği için hastalara önerilir. Taze sıkılmış domates suyunun da idrardaki sitrat miktarını limon kadar artırabildiği ortaya çıkmıştır.  Böbreklerinde taş olan pek çok hastanın gilaburu meyvesini tükettiğini belirten uzmanlar, bu meyvenin de taş oluşumunda koruyucu özelliğiyle ilgili araştırmalar bulunduğu belirtilmektedir.

Sitrat miktarı çok olan gıdalar terçih edilmesi gerektiğini uzmanlar belirtmektedir siz yinede doktorunuza başvurmadan hareket etmeyin şiddetli ağrılarda kesinlikle doktora başvurmanızı tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar