Topuk Çatlamasını Önleyici Ve Tedavi Edici Formüller

Topuk çatlaması birçok kişide sıklıkla rastlanabilen bir durumdur. Topuk çatlamasının pek çok farklı sebepleri bulunabilir.
Topuk Çatlamasını Önleyici Ve Tedavi Edici Formüller
Topuk çatlamasını tedavi etmek için bu sebepler belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.

Topuk Çatlamasının Sebepleri Nelerdir?


  Topuk çatlamasının oluşmasını sağlayan bazı yaygın sebepler vardır. Bu sebepler şunlardır;

•    Topuk çevresinin nemsiz kalması topuk çatlaklarının en önemli sebeplerinden birisidir. Nemlendirici kullanmamak ya da kullanılan nemlendiricinin yetersiz olması topuk çatlaklarını oluşturabilir.

•    Günlük su tüketim oranının az olması da topuk çatlaklarına sebebiyet verebilmektedir. Çünkü Vücudun ne oranı dengesi su ile sağlanır. Yeterli su tüketmemek deriyi kurutur ve topuk çevresinde çatlaklara sebep olabilir.

•    Beslenme yetersizliği de topuk çatlaklarına sebep olabilir.

•    Sürekli ayakta durmayı gerektiren bir işte çalışmak da topukları çatlatabilir. Çünkü fazla baskı topukların sağlığı için uygun değildir.

•    Bir diğer önemli sebep ise yanlış ayakkabı kullanılmasıdır. Topuk çevresinde aşırı baskı oluşturan ayakkabılar da çatlaklara sebebiyet verebilmektedir.

•    Şeker hastalığı ve tiroid sorunları da topuk çatlaklarına neden olabilir.

•    Aşırı kilolu olmak da topuk çevresinde ki baskıyı arttırdığından dolayı çatlak oluşabilir.

•    Fiziksel yapı sebebiyle topuk çevresinin kendiliğinden kuru bir yapıya sahip olması da çatlak oluşturabilir.

Topuk Çatlakları Nasıl Önlenir?

Topuklarda çatlak oluşumunu önlemek için düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve vücudun günlük su ihtiyacı kadar su tüketimi yapılmalıdır. Ayrıca sağlıksız ucuz ayakkabılar yerine ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. Topuk çevresi için nemlendirme oranı yüksek olan bir nemlendirici krem seçilerek düzenli bir şekilde uygulanmalıdır.

Topuk Çatlakları Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıda da görüldüğü gibi topuk çatlaklarının oluşmasının bir çok farklı sebebi vardır. Bu yüzden tedavi aşamasına geçebilmek için önce topuk çatlağına neyin sebep olduğu tespit edilmelidir. Bir cilt doktoruna ve diyetisyen hekime gidilerek gerekli testler yaptırılmalı daha sonra uzmanlar tarafından belirtilen tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Eğer yeterli su tüketmediğinizi düşünüyorsanız günlük su tüketim oranınızı arttırmalısınız. Ayrıca beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek gerekli vitamin ve mineralleri aldığınızdan da emin olmalısınız. Eğer kilonuz normalin üzerinde ise diyetisyen yardımıyla kilo vermeye başlamalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar