Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Okuma alışkanlığı malesef ülkemizde çok az derecede desek yalan olmaz toplumda okumak yerine görsellik ve anlatım daha ön planda bazı şeyleri okuyarak değil duyarak paylaşıyoruz. Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır aslında bu sorunun cevabı çok basit herşeyin bize bağlı olduğunu bazen unutmaktayız. Peki okuma alışkanlığını nasıl kazanırız? İlk önce iyice düşünmeli ve ilgi duyduğunuz zevkle okuyacağınız konulara karar vermelisiniz bu önemli mesela siz romantik konulardan hoşlanıyorsunuz bir tarih kitabını alıp okusanız sıkılırsınız daha çok roman tarzında hikayelerden hoşlanırsınız.
Kitap seçerken daha akıcı her sayfası bizi meraklandıran okumak için can atacağımız kitapları araştırıp okumak sizi zamanla daha değişik kitaplarıda okumanıza yönlendirecektir. Çocuklar kitap okumayı pek sevmez nedenleride sıkıcı olduklarını düşünmeleri ve oyun oynamak daha cazip geldiği için pek okumayı tercih etmezler burda anne ve babalara daha çok iş düşer çocuğun ruhundan anlamalısınız çocuklarımızı okumaya alıştırabiliriz onları heyecanlandıracak eserlerle sevdirebiliriz yani çizgi film çok izledikleri için sevdikleri çizgi film karakterlerine uygun kitapları okutabiliriz. Size başımdan geçen gerçek bir olayı anlatmak istiyorum bitane abimiz vardı kitap okumayı hiç sevmezdi ona ilk önce sayfası az akıcı kitap hediye ettik ve okumasını tavsiye ettik ilk zamanlarda zorlandı fakat şimdi hastası oldu.

Unutmayın herşey sizin elinizde zevk duya bileceğiniz herşeyi okuyabilirsiniz ilk önce bir iki sayfa okuyun sakın pes etmeyin kitabın yarısına geldiğinizde artık başından kalkamaz hale geleceksiniz bu alışkanlık meselesidir alıştığınızda bırakamayacaksınız söylediğim gibi bu size bağlı önce ufaktan başlayacağız ve zamanla kendiliğinden bir bakmışsınız önceleri sayfaları oku oku bitmez dediğiniz kitap ları okumaya başlayacaksınız ve artık zevk almaya da başlayacaksınız başkalrından tavsiyeler istemeyede başlayacaksınız.
Okumanın faydalarıda oldukca önemli bir yazıyı okurken su gibi okursnuz konuşmanızda kekeleme olmaz daha güzel cümleler kurmaya başlaycaksınız ve yazma kabiliyetinizde bu sayede artacaktır çünkü okumadığımızdan artık harfleri zamanla neredeyse unutmuşuzdur.
Unutmayın herşey size bağlı sevdiğiniz hoşunuza gidecek şeyleri okuyun okumaktan korkmayın ve pes etmeyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar