Göbek fıtığı nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir

Göbek normalde içe doğru çukur vaziyette olur fakat fıtık nedeniyle dışa doğru misket büyüklüğünden bezbol topu büyüklüğüne kadar şişer bu şişmeye göbek fıtığı denir.
Resimde de görüldüğü gibi normal olmayan kesinlikle tedavisi geç kalmadan edilmesi gerek hastalıktır. Giderek büyüyebilen tedavisi olunmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sağdece kadınlarda oluşur diye birşey yoktur herkezde görülebilir yanlızca kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır.

Erkekler de nadir görülen genelde kilolu ve hamelik döneminde kadınlarda görülen göbek fıtığının belirtileri oldukca belirgindir göbekte şişme, ağrı ve şekil bozukluğu elinizi değdirince şişlik olduğu fark edilebilir bunlar gibi bir çok belirtileri de bulunmaktadır.

Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Ençok kadınlarda görülen göbek fıtığı kadınlarda hamilelik döneminde fındık büyüklüğünde veya portakal büyüklüğünde göbek çukuru veya hemen yakınlarında oluşur.

Göbek fıtığının çıktığı yer, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonraki bir kaç gün içinde  kordon güdüğü düşer -göbek bağının düşmesi- biçiminde adlandırılır.

Bu bölge tamamen kapanır; buranın tam kapanmaması sonucu çocuklarda göbek fıtıkları, kapandıktan sonra erişkinlik döneminde yeniden açılması sonucu erişkinin göbek fıtığı ortaya çıkar. O nedenle göbek fıtıkları da yine “doğumsal bir zayıf noktadan” çıkan fıtıklardır.

Tedavisi ameliyattır mutlaka cerrahi müdahaleyle fıtık bölgesi tedavi edilmesi gerekir çünkü iç organların fıtık bölgesinden çıkması daha başka sağlık problemlerine yol açabilir. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar