Aslanların Yaşamı Ve Özellikleri Nelerdir?

Aslan kedigiller ailesine mensup oldukça yırtıcı, etçil memeli bir hayvan türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağırlıkları 200-435 kilo arasında belirlenmiştir. En ağır aslan 435 kilo ağırlığında İngiltere’de bir hayvanat bahçesinde kayıtlara geçen simba adlı aslandır.
Aslanların Yaşamı Ve Özellikleri Nelerdir?
Erkek aslanların başlarının çevresinde yeleleri bulunmaktadır. Sinirlendikleri zaman yeleleri kabarma gösterir. Pençeleri oldukça kuvvetlidir. Aslanların pençeleri ve dişleri oldukça keskin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle birbirleriyle dövüşleri ölümle sonuçlanmaktadır.

Aslanlar diğer kedigillere nazaran grup halinde dolaşmayı tercih ederler. Grup halinde olduklarını zamanlarda avlarına daha çabuk kavuşurlar. Genellikle gece avlanmayı tercih ederler. Aslanların ortalama hızı saatte 55 km’ye kadar çıkabilmektedir. Dişi aslanlar erkek aslanlara kıyasla daha hafiftir.

Aslanların Üremeleri Nasıldır ?

Erkek aslanlar çok eşlidir. Yaklaşık olarak 2 yaşında çiftleşmeye başlayan aslanlar 5 yaşında olgunluğa ulaşırlar. Dişi bir aslan tek seferde 2 yada 5 arası yavru doğurma özelliğine sahiptir. Yeni dünyaya gelmiş yavruların gözleri görmez. Doğumdan 5-6 gün sonra görmeye başlarlar. Doğumdan 3 ay sonra yavru aslanlar sütten kesilir ve avlanmayı öğrenmesi için yetiştirilir.

Aslanların Türleri Nelerdir?

Gücün timsali olan aslanların çeşitli türleri vardır. Bunlar; Atlas aslanı, Asya aslanı, Batı Afrika aslanı, Addis Ababa aslanı, Doğu Afrika aslanı, Kongo aslanı, Katanga aslanıdır. Aslanların nesillerinin tükenmeye yüz tutması koruma altına alınmalarına neden olmaktadır. Atlas aslanının nesli fazla avlanma sonucunda tükenmiştir. Son Atlas aslanı Fas’ta yapılan av sonucu öldürülmüştür. Asya aslanları Hindistan’da bulunan bir ulusal parkta yaşamlarını sürdürmektedirler. Batı Afrika aslanları da Atlas aslanı gibi nesli tükenmeye yüz tutmuştur.

Bu nedenle koruma altına alınmışlardır. İnsanlar avlanarak nesillerini yok etmelerinin yanı sıra aslanların yaşam alanlarını da tahrip ederek yok olmalarına sebep olmaktadırlar. Hayvanların yenilmez gücü olarak bilinen aslanların iki düşmanı vardır. Bunlardan biri timsahlar diğeri ise insanlardır. Aslanların ihtişamlı görünüşleri ve güç timsali duruşlarıyla doğanın en önemli noktasında yer alırlar. Asalet ve gücün yegane örnekleri olan aslanların tamamen neslinin tükenmemesi için koruma çalışmaları yapılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar