KRANK MİLİ NEDİR? NE İŞE YARAR? GÖREVİ NELERDİR?

Otomobil ve bir çok motorda kullanılan krank mili sistemi içten yanmalı motorlarda olmazsa olmazdır çünkü motor sisteminin en önemli parçalarından biri dir.
Krank mili eksantrik bir mildir dökümden yapılır çok hassas bir şekilde üretilir. İçten yanmalı motorlada piston hareketi için önemlidir aşşağıda vermiş olduğumuz animasyonda motorun içinde nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Krank mili nedir?

Krank mili motoru çalıştırnaya yarayan motorun ana parçalarından biridir. Krank mili olmazsa motor çalışmaz. Krank mili motorun iç bölgesinde yani motorun gövdesinde bulunur resimde gördüğünüz gibi çalışmaktadır.

Krank mili ne işe yarar? ve görevi nedir?

Piston kolunun doğrusal hareketini dönme hareketine çevirir ve bu şekilde bir tork (döndürme kuvveti)  oluşturur.

Krank mili; kam miline, yağ pompasına, yakıt püskürtme pompasına, su pompasına ve yardımcı donanımlara (örneğin alternatör, hidrolik direksiyon pompası vb. gibi) hareket verir.

Krank milleri, yanma basıncı etkisi ile pistondan biyel aracılığı ile aldığı doğrusal hareketi, dairesel harekete çevirir ve bu hareketi volan ve kavramaya iletir.

Krank milinin tasarımı silindir sayısına göre değişir ve ilgili silindirlerin meydana getirdiği yanma sırasına uygun olarak dönme kuvvetini alır.

Krank milinin yağlaması ise üzerinde bulunan yağlama kanalları veyahut biyel kollarının karterdeki yağa çarpıp yağı sıçratmasıyla yapılır. Krank milinin görevini kısaca sizlere anlatmaya çalışdık fazla uzun anlatmaya gerk duymadım krank mili hakkında bilinmesi gerekenler yeterlidir bence.

Yorumlar

Popüler Yayınlar