İsilik Nasıl Geçer?

Ter bezlerinin tıkanması sonucunda derinin üst tabakalarına terin çıkması, cildin üzerinde kızarıklık, kızarıklıkla birlikte kaşıntı oluşturan bir çeşit döküntüdür. İsilik, çocuklar başta olmak üzere nemli ve sıcak ortamda yaşayan her insanda görülebilmektedir.
İsilik Nasıl Geçer?
Çocuklarda ter bezleri tam anlamıyla gelişmediği için yeni doğan bebeklerde daha da fazla görülmektedir. Özellikle sıcak ve nem isilik görülmesinde daha etkili olmaktadır. Birkaç gün içinde ya da birkaç hafta sonra başlayabilir.

İsilik normal şartlarda meydana gelmez. Bazı durumlarda insan normalinden fazla terler. Hava sıcaklığından, tüketilen gıdalardan, giyilen kıyafetlerin kumaşından, dar kıyafetler giymekten, üst üste giyinmekten, ateşli hastalık durumundan ya da bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı ter miktarı artar ve vücutta kızarıklıkla birlikte kaşıntılar görülebilir.

İsilik çok çeşitli bir hastalıktır. Bazıları hiç iz bırakmadan kaybolurken bazıları iz bırakabilir. Çok şiddetli kaşıntılarla kendini göstermektedir. Ter gözenekleri tıkandığı için ter bezleri küçük kistler haline gelir.

İsiliğin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır:

Miliaria Profunda: Deri ile aynı renkte olup, küçük şişliklerden oluşan türdür.
Miliaria Kristalina: Derinin üzerinde pullu ve içi sıvı dolu keseciklerdir.
Miliaria Rubra: Deride içi sıvı dolu keseciklerin etrafı pembe izlerle çevrili olan türdür.

İsilik Nerelerde Görülür?

Kol, göbek ve göğüs bölgelerinde iç çamaşırının lastik kısmının değdiği yerlerde, diz kapağının arkası, göz kapağı, boyun, gövdenin üst kısmı, burun ve alın gibi bölgelerde kendini göstermektedir. Bebeklerde ise genellikle popo, kıvrım bölgelerinde, saçlı deride ve yüzde de görülür.

İsilik genellikle herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek olmaksızın kendiliğinden geçmektedir. Ciltte yanma olması durumunda, hekim kontrolünde olmak şartıyla, krem ve serinletici losyon kullanılabilir. Doğal tedavi yöntemi deniz suyudur. Fakat bebeklere deniz suyundan başka hastalıklar da bulaşabileceği için dikkatli olunmalıdır.

 İsilikten kurtulmak için yapılması gerekenler ise şunlardır:

•    Cilt serin tutulmalıdır.
•    Kişi terlemeden kaçınmalıdır.
•    Pamuklu ve ince giysiler giyilmelidir.
•    Bol su tüketilmelidir.
•    Parfüm gibi bakım ürünlerinden uzak durulmalıdır.
•    Ilık duş da isilik tedavisinde cilde iyi gelmektedir.
•    Dar kıyafetler giyilmemelidir, giyilmesi durumunda isilik pişiğe dönüşebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar