Gresham kanunu kısaca nedir

Aradan yıllar geçmiş olsada halen günümüzde bu kavram yaşanmaktadır yani herkez iyi parayı evinde yastık altında veya bankalarda saklar beğenmediği parayıda harcarlar.

Yani paraları altın ve döviz yapıp insalar bunları saklar ve ellerinde tutar neyse bakalım kötü paranın iyi parayı kovması neymiş.

Gresham kanunu yani yasası nedir

1519-1579 yıllarında Thomas Gresham Elizabeth I in danışmanlığını yapmaktadır bu yıllarda külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri yüksek olan dolaşımdan çekilir böylelikle, külçe değeri küçük olan parayı kötü para olarak adlandırır.

Gresham yasasının anlamı kötü paranın iyi parayı kovması denmektedir. Thomas Gresham adından gelmektedir. 

Arkadaşlar bizim anlayacağımız bir örnekle yazıma devam etmek istiyorum ortada bir para piyasası var bu piyasada iki türlü para var birisi değerli para diğeri ise değersiz para yatırmcılar piyasalardan değerli parayı çekiyor piyaslarda ise değersiz para dolaşmaktadır yani ekonomide kötü paranın iyi parayı kovması diye tanımlanan iktisat kavramıdır.

Arkadaşlar bir örnek daha verecek olursak mesela resmi döviz kurlarının uluslararası piyasalardaki çapraz kurları yansıtmaması durumunda gresham kanununun işlediği söylenir. böyle bir durumda resmi fiyatı gerçekte olmasından daha yüksek tutulan dövizler ülkeye girer, fiyatı düşük olarak belirlenen dövizle ise ülkeyi terk etmesidir.

Günümüzde tamtersi olmaktadır kullandığımız metal paraların yerini çoğunlukla kağıt paralar almıştır buda iyi para kötü parayı kovmuştur gibi birşey tabi bu benim düşüncemdi saygılarımla.

Yorumlar

Popüler Yayınlar