Emziren anneler nasıl beslenmelidir

Emziren anneler yeterli sıvı alımı, stresten, sigaradan, alkolden uzak durmak gibi önerileri kulak ardı etmemelidir. Ayrıca hamilelikte alınan kiloları geri vermek için acele etmemeleri de önemlidir.
Emziren annelerin beslenmesinde hayvansal ve bitkisel proteinin önemi büyüktür. Et, balık, fasulye, nohut gibi gıdalar protein ihtiyacını karşılamak için doğru tercihler olacaktır.
Anne sütünün kalitesi, annenin yediği gıdalardan doğrudan etkilenmez. Fakat sütün miktarı annenin aldığı sıvılarla ilgilidir. Anne sütünün yüzde 80’den fazlası sudan oluşur. Süt miktarının yeterli olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması gerekir. Suyun yanında az şekerli limonata, süt, ayran, komposto, papatya çayı, ıhlamur gibi içecekler ihtiyacı karşılayabilir.
Bu dönemde annenin kendisinin ve de bebeğin sağlığı açısından daha çok enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerekir. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artıran en önemli besin maddesi ise süttür. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesine ilave günde 1-2 su bardağı, aynı zamanda kalsiyum yönünden zengin süt içmesi veya yoğurt yemesi önemlidir.
Günlük menüde, 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil ile C vitamini kaynağı sebzeler ve meyveler yer almalıdır. Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından ise bir hayli zengindir.
Kaynak: millet gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar