EBRU SANATI NEDİR? NASIL YAPILIR? KISACA

Sanat dallarından biri de Ebru sanatıdır. Geçmişi Osmanlıya kadar dayanan ebru sanatı, usta-çırak ilişkisi ile nesilden nesle aktarılan geleneksel kâğıt sanatlarından biridir.
EBRU SANATI NEDİR? NASIL YAPILIR? KISACA
Ebru sanatı, renklerin su üzerindeki dansı ve ahengi olarak tanımlanır. Ebru sanatının nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de Osmanlı döneminde, kitapların iç kısımlarını süsleme amaçlı olarak kullanılmıştır. Özel boya ve fırça malzemeleriyle, su üzerine yapılan desenlerin kâğıda aktarılmasıyla yapılan bir sanat olarak karşımıza çıkmaktadır.

Usta-çırak ilişkisi olarak aktarılan ebru sanatında, hataya yer bulunmamaktadır. Atılan yanlış bir fırça darbesi tekrar düzelmemektedir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Ebru Sanatının Tarihi

Ebru sanatı Osmanlı döneminden beri varlığını sürdüren kağıt sanatlarından biridir. Günümüzde hala devam eden sanatın, tam olarak hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemektedir. İran kaynaklarında, Hindistan ve Türkistan ülkesinden geldiği bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda 9. Ve 10. Yüzyıllarda varlığı bilinen Ebru sanatının, kâğıdın bulunmasından sonra gelişme gösterdiği bilinmektedir.

Giderek Avrupa ülkelerine doğru yayılma gösteren ebru sanatında, ilk belgelenmiş örnekleri 16. Yüzyılda bulmak mümkündür. Osmanlı ve Orta Asya’nın önemli uğraşlarından biri olarak irca edilen ebru sanatı, günümüzde geleneksel sanatlar arasında yerini almayı başarmıştır.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır

Ebru sanatını gerçekleştirmek için kullanılacak olan malzemelerin orijinal olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Malzemelerin kaliteli olması, ortaya çıkacak olan sonucu etkilemektedir. Bunun için Kağıt, kitre, fırça, tekne, boya ve öd malzemeleri gerekmektedir. Öncelikle özel ebru teknesi, Kitreli su karışımı ile doldurulur. Ebrunun düzgün ortaya çıkması için Kitreli suyun kıvamının doğru şekilde olması gerekmektedir.

Suyun kıvamının ve temizliğinin en iyi şekilde sağlanması için tülbent ile süzülmesi gerekmektedir. Daha sonra boyalara sığır ödü karıştırıldıktan sonra, 10 gün kadar dinlendirildikten sonra sulandırılarak, tekneye damlatılan renkler ile gerçekleştirilir. Önceden sulandırılmış renkler hazır bir şekilde bulunarak, her biri için fırça ayarlamanız gerekmektedir. Tekne içerisine damlatılacak renklerin, dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çünkü ebru sanatı hata kabul etmeyen ve tek seferde yapılan bir uygulamadır. Daha sonra su üzerine gerçekleştirilen desenlerin üzerine kağıt kapatılıp yavaşça iki ucundan çekilerek kurumaya bırakılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar