D Vitamini Ne İşe Yarar?

D vitamini sağlık açısından son derece faydalı olan vitaminlerden biridir. Bu sebeple vücudun D vitamini eksikliği olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksiklik hali vücutta sağlık sorunlarının oluşması durumudur. D vitamininin kaynağı güneş ışınlarıdır.
D Vitamini Ne İşe Yarar?
Yaz aylarında güneşlenmek bile vücudun gereksinimini karşılayacak derecede olur. D vitaminine yeterince sahip olunduğu takdirde kansere yakalanma riski de azalacaktır. Kalp krizi geçirme riskini azaltır. Özellikle kadınlarda görülen eklem rahatsızlıklarını engeller.

D vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamini güneş ışığı dışında bazı besinlerde de bulunur. Bunların başında somon, ton balığı gibi yağlı balıklarda, süt, peynir ve yumurta sarısında bulunur. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda kemik gelişimi önem taşıdığından ve kemiklerin de gelişimi D vitamini ile orantılı olduğundan son derece gereklidir. Eğer D vitamini eksikliği söz konusu olursa çocuklarda raşitizm hastalığı yetişkinlerde de kemik erimesi sorunu yaşanır.

D vitaminin Vücuda Faydaları 

D vitamini yağda çözünen ve vücutta depolanması özelliği olan bir vitamindir. Kemik tamirinde etkisi büyüktür. Bağışıklık sistemini güçlendiriciliği vardır. Kanser ve kalp hastalıklarına karşılık risk taşıma durumlarını azaltır.

D Vitamini Görevleri 

D vitamini alımı ile birlikte kemik erimesi önlenir. Kemik ve dişler güçlenir. Kaslarda güçsüzlük durumlarında yardımcıdır. Eğer eksiklik varsa kişide kas ağrıları mevcuttur. İnsülin direncini düzeltir, tansiyonu dengeler, kişiyi depresyondan korur, kanser, kalp ve diyabet hastalıklarının gelişimini önleyicidir. Bu arada vücut devamlı yorgunluk belirtisi gösteriyorsa mutlaka D vitamini kontrolü yaptırılmalıdır.

1-    D vitamini alımı bebeklikten itibaren önem taşıyan bir vitamindir.
2-    D vitamini eksikliği bebeklerde ve çocuklarda raşitizm hastalığına neden olur.
3-    D vitamini cilt yolu ya da besinlerle rahatlıkla temin edilebilir.
4-    D vitamini eksikliği olup olmadığı mutlaka kontrol ettirilmelidir.
4-    D vitamini sinir sistemini de etkileyen bir vitamindir.

D vitamini bebeklik döneminden itibaren özellikle çocukluk döneminde kemik gelişimi açısından önem taşıdığından yaş ilerlemesi ile birlikte de hayatın her zaman diliminde önemli olduğu bilinmesi gereken bir gerçektir. Kemik ve kas dokusu açısından taşıdığı önemin yanı sıra kişide gerek sinir sistemi, gerek bağışıklık sistemi üzerinde katkıları son derece olumludur.

D vitamini son derece faydalıdır ancak fazla alınırsa da bazı yan etkilere sebep olur. Bunların başında kusma, kalp ve ciğerlerde kalsiyum birikimi, böbreklerde hasar, kabızlık ve iştahsızlık görülür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar